Deo bespovratnih sredstava biće iskorišćen za upravljanje otpadnim vodama

Crnoj Gori dodeljeno 1,2 miliona evra za realizaciju novih infrastrukturnih projekata

InvesticijeNovacRegion

22.6.2022 14:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Crnoj Gori dodeljeno 1,2 miliona evra za realizaciju novih infrastrukturnih projekata Crnoj Gori dodeljeno 1,2 miliona evra za realizaciju novih infrastrukturnih projekata
Crnoj Gori je dodeljeno dodatnih 1,2 miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Operativnog odbora Investicionog... Crnoj Gori dodeljeno 1,2 miliona evra za realizaciju novih infrastrukturnih projekata

Crnoj Gori je dodeljeno dodatnih 1,2 miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Operativnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Radi se o nastavku podrške Evropske unije (EU) u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne.

Treći sastanak Operativnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan održan je danas u Rimu, a delegaciju Crne Gore je predvodio zamenik nacionalnog IPA koordinatora Bojan Vujović.

Sastanak je po prvi put nakon pandemije održan uživo, a sa kolegama iz Evropske komisije (EK) i međunarodnih finansijskih institucija je diskutovano o projektima koje je Crna Gora već podnela, kao i o planovima za naredni period kada je u pitanju ovaj instrument, kojim EU finansira prioritete iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan u delu razvoja infrastrukture.

Crna Gora je, u okviru 27. poziva Investicionog okvira za Zapadni Balkan za pripremu projektne dokumentacije, podnela dva predloga i oba su pozitivno ocenjena.

Za projekat koji se odnosi na pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u opštini Nikšić, kroz izgradnju kanalizacione mreže za četiri prigradska naselja – Rubeža, Oštrovac, Dragovu luku i Ćemenca u Opštini Nikšić – odobren je budžet od 625.000 evra.

“Sredstva će biti iskorišćena za pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, glavnog projekta i procene društvenog i uticaja na životnu sredinu za pripremu tenderske dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, sa 550.000 evra je podržan projekat ažuriranja tehničke dokumentacije i pripreme tenderske dokumentacije za drugu fazu razvoja širokopojasne infrastrukture za internet u Crnoj Gori.

Vujović je podsetio da trenutno oko dve trećine građanki i građana Crne Gore podržava članstvo u EU i da su nova ulaganja u infrastrukturu, uz podršku EU najbolji način da im se približe koristi od članstva u EU.

„Dodatnim bespovratnim sredstvima za unapređenje infrastrukture za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Nikšiću na najbolji način ćemo zajedno doprineti zaštiti životne sredine u drugoj najvećoj opštini u Crnoj Gori”, rekao je Vujović predstavnicima Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država donatora.

 • Boba3

  22.6.2022 #1 Author

  Da li ce se pametno iskoristiti,videcemo

  Odgovori

  • SNEZANA

   23.6.2022 #2 Author

   Valjda ce mudro raspolagati sa tim

   Odgovori

   • GINKO

    23.6.2022 #3 Author

    Ja verujem da hoce posle silnog pada turizma

    Odgovori

 • GOCA BG

  22.6.2022 #4 Author

  Pametnije bi im bilo da stvarno ulazu u otpadne vode…

  Odgovori

 • NATI29

  24.6.2022 #5 Author

  Jedan od vecih problem u CG

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...