Javni poziv za preduzetnike i MMP otvoren do 30. juna

Bespovratna sredstva do tri miliona evra za nabavku opreme i uvođenje usluga

InvesticijeNovacPreduzetnikSrbija

21.6.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 13

Bespovratna sredstva do tri miliona evra za nabavku opreme i uvođenje usluga Bespovratna sredstva do tri miliona evra za nabavku opreme i uvođenje usluga
Još malo vremena je ostalo za prijavljivanje na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i... Bespovratna sredstva do tri miliona evra za nabavku opreme i uvođenje usluga

Još malo vremena je ostalo za prijavljivanje na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća. Poziv je otvoren do 30. juna 2022. godine.

Podrška se odvija kroz EU PRO Plus program i cilj je da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije kroz podršku ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i socijalne kohezije u 99 lokalnih samouprava u dva regiona – Šumadija i zapadna Srbija i Južna i istočna Srbija.

Prema rečima finansijske i poreske savetnice Svetlane Sarafijanović iz agencije Sigma Solution, ovaj program podrazumeva sopstveno učešće u investiciji od minimum 20 odsto, dok su bespovratna sredstva maksimalnih 80 procenata.

“Minimalna vrednost granta iznosi 10.000 evra, dok maksimalna vrednost bespovratnih sredstava ne može preći 40.000 evra. To znači da je najmanja vrednost ukupne investicije (oprema i usluge) sa kojom se može konkurisati 12.500 evra”, ističe Sarafijanović i napominje da svi zainteresovani učesnici u javnom pozivu zahteve podnose elektronski.

Kada je reč o sadržini zahteva, on mora imati mini biznis plan na propisanom obrascu, kao i budžet investicije i finansijske izveštaje za 2019. i 2020. godinu (osim za paušalce).

“Projekti se boduju, a kriterijumi su očekivani rezultati i efekti, održivost, društveni uticaj i troškovi. Podnosioci koji prođu konačnu selekciju i potpišu ugovor otvaraju namenski račun, uplaćuju učešće, zaključuju ugovor sa dobavljačem i tek tada se prebacuju bespovratna sredstva. Deo investicije koji se finansira iz granta oslobođen je PDV-a. Na učešće aplikanta obračunava se i plaća PDV”, objašnjava naša sagovornica i dodaje da su su rezultati poziva najavljeni za oktobar.

novac
Foto: Pexels.com

Poziv obuhvata dve partije (LOT)

Prva partija (LOT 1) odnosi se na preduzetnike, mikro i mala preduzeća (MMP) registrovana za proizvodnju (osim primarne poljoprivredne proizvodnje), a visina granta je od minimalnih 10.000 evra do maksimalnih 40.000 evra. Ukupni budžet je dva miliona evra.

Druga partija (LOT 2) odnosi se na mikro i mala preduzeća koja se bave određenim uslužnim delstnostima. Za njih je predviđen minimalni iznos granta od 10.000 evra i maksimalni 30.000 evra. Ukupna vrednost budžeta je milion evra.

Uslužne delatnosti koje mogu da apliciraju odnose se pre svega na informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske usluge, zatim usluge zdravstvene nege i socijalne zaštite. Takođe, na poziv se mogu javiti i preduzeća koja se bave pružanjem usluga koje su vezane za turizam, uključujući smeštaj, ketering i putovanja, kao i usluge održavanja i popravke.

Prema rečima naše sagovornice, organizatori programa zadržavaju pravo da ne dodele sva raspoloživa sredstva.

Uslovi programa EU PRO Plus podrazumevaju nabavku opreme – koja doprinosi ostvarenju ciljeva ovog javnog poziva – što obavezno čini minimum 70 odsto vrednosti projekta, a zatim uvođenje usluga, što opciono čini maksimalno 30 procenata vrednosti projekta.

Potrebno je naglasiti da je prihvatljiva samo nova oprema, a da su uključeni troškovi transporta, carine i osiguranja. Minimalna pojedinačna vrednost opreme trebalo bi da bude 1.000 evra. Putnička i transportna vozila nisu prihvatljiva za uslove ovog javnog poziva.

Kada je reč o uslugama koje se priznaju kao deo investicije, prihvatljivo je uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta, sertifikacija i atestiranje nabavljene opreme, kao i uvođenje novih tehnoloških procesa, obuke za upotrebu opreme ili poboljšanje tehnoloških procesa, brendiranje proizvoda i razvoj softvera. Minimalna vrednost neophodnih usluga trebalo bi da bude najmanje 500 evra po jedinici.

Ostali uslovi za učestvovanje u javnom pozivu su:

– Većinsko domaće vlasništvo (minimum 51 procenat)

– Većinsko privatno vlasništvo

– Moguće je i vlasništvo drugog komercijalnog preduzeća

– Najmanje jedno zaposleno lice na kraju 2020. godine i nakon toga. Računa se i vlasnik zaposlen u preduzeću.

– Ostvaren neto profit u 2019. godini. (Ne odnosi se na osnovana nakon 30. juna 2019.)

– Bez negativnog kapitala

– Da nema dugovanja javnih prihoda (doprinosi, porezi i drugo)

– Da preduzeće nije bilo u blokadi duže od 30 dana tokom 2021. godine

– Vlasnici i zakonski zastupnici nisu krivično osuđivani

– Podnosilac zahteva treba da poseduje adekvatne poslovne prostorije ili ima važeći dugoročni ugovor o zakupu

– Pravno lice ne može biti u većinskom vlasništvu drugog srednjeg ili velikog preduzeća

– Vlasnik ne može imati većinsko vlasništvo u drugom srednjem ili velikom preduzeću

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.