Promocija najekonomičnijeg i najzdravijeg prevoznog sredstva sve intenzivnija

Koji sve gradovi u Srbiji daju subvencije za bicikle?

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

14.6.2022 18:22 Autor: Julijana Vincan 14

Koji sve gradovi u Srbiji daju subvencije za bicikle? Koji sve gradovi u Srbiji daju subvencije za bicikle?
Bicikli su sve popularniji vid prevoza, ali i rekreacije, kako širom sveta tako i u Srbiji. Stoga je za ovo prevozno sredstvo, koje ujedno... Koji sve gradovi u Srbiji daju subvencije za bicikle?

Bicikli su sve popularniji vid prevoza, ali i rekreacije, kako širom sveta tako i u Srbiji. Stoga je za ovo prevozno sredstvo, koje ujedno važi i za najekonomičnije, i čije redovno korišćenje pozitivno utiče na zdravlje čoveka, sve češća podrška države ili lokalnih samouprava u vidu subvencija za njihovu nabavku.

Među prvima to je učinio Novi Sad, koji je u proteklih nekoliko godina uložio mnogo u obnovu biciklističkih staza, subvencija za kupovinu bicikala, parkirališta za dvotočkaše i niz drugih povoljnosti, pa nosi i naziv „Grad biciklista“.

Grad Novi Sad je opredeljenim iznosom za ovu godinu duplirao podršku za kupovinu novih bicikala u odnosu na lane, što znači da će priliku za kupovinu novog bicikla dobiti 1.802 Novosađana. Cilj ove mere je podrška ekološki prihvatljivom vidu prevoza, a da mera ima rezultate pokazuje i to što je u oba kruga dodele subvencije 2021. godine bilo ogromno interesovanje građana, prenosi portal 021.

Ideja za ovakav vid podrške dala je Novosadska biciklistička inicijativa, koja je zamisao prvo podigla na republički nivo, a potom na lokalnom nivou uspela da inicira da prvo Novi Sad, a potom i nekoliko drugih gradova u Srbiji, uvede subvencije za kupovinu bicikla.

Novi Sad / Foto: Freepik.com

Prijave u Novom Sadu počele su 14. marta, a opredeljeno je ukupno 18.020.000 dinara u tu svrhu za 1.802 stanovnika. Takođe, samo jedan član domaćinstva ima pravo na subvenciju. Posao podele subvencija za kupovinu novih bicikala dobilo je Društvo za promociju prirode Srbije koje se najbolje kotiralo od tri udruženja koja su se prijavila na konkurs Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Za ovaj posao Društvu je dodeljeno 1.980.000 dinara.

Grad Sombor raspisao je Javni poziv za dodelu subvencija za kupovinu novih bicikala građanima koji stanuju na teritoriji te lokalne samouprave, a novac u te svrhe obezbeđen je iz fonda naplaćenih saobraćajnih kazni, piše na zvaničnom sajtu grada.

Dodaje se da bicikli moraju biti kupljeni isključivo od privrednih subjekata sa gradske teritorije, dok će se plaćanje vršiti direktno preduzeću koje izdaje predračun, i to na iznos koji je građaninu dodeljen očekivanom odlukom. Ukupan iznos sredstava koja su opredeljena za ove svrhe je 900.000 dinara sa PDV-om.

Maksimalni iznos subvencije je 10.000 dinara po podnetoj prijavi, i to na osnovu liste reda prvenstva lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, tako da se očekuje da će na ovaj način stotinak stanovnika Sombora i okoline doći do novog dvotočkaša.

Panorama Niša / Foto: Wikimedia Commons

Grad Niš opredelio je sredstava u iznosu od pet miliona dinara, u razdelu Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, kojima će fizičkim licima putem vaučera iz budžeta biti sufinansirana kupovina bicikala u visini od 5.000 dinara, dok će deo od 1.500 dinara, koji predstavlja bonus po poklon vaučeru, biti finansiran od strane dobavljača vaučera, te će ukupna vrednost vaučera iznositi 6.500 dinara, piše u tekstu konkursa.

Pravo učešća imaju Nišlije koje nisu zaposlene u preduzećima direktnih i indirektnih korisnika budžeta, a jedan od uslova je i da imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Niša, i to ne kraće od šest meseci. Rok za prijave bio je do 8. marta, a sam konkurs najavljivan je godinu dana.

Opština Bački Petrovac raspisala je javni poziv za prijavljivanje privrednih subjekata koji prodaju tehnički ispravne nove bicikle. Iznos subvencije iznosi 50 odsto od ukupne vrednosti bicikala ili 10.000 dinara za bicikle čija je vrednost 20.000 dinara sa PDV-om i više. Opredeljeno je milion dinara, a rok za podnošenje prijava bio je 20. maj.

Prošle godine subvencije za kupovinu novih bicikala davao je grad Beograd, ali i Zrenjanin, a očekivano je da će se broj opština i gradova koji daju ovakav tip subvencija samo povećavati.

  • TATJANA

    14.6.2022 #1 Author

    Super za one koji imaju uslove za to

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.6.2022 #2 Author

    Trebalo bi svi gradovi da daju…

    Odgovori

  • MARKO7

    14.6.2022 #3 Author

    Pa Beograd i Niš najviše…

    Odgovori

  • TINA

    14.6.2022 #4 Author

    Vrlo korisno, jeftino I zdravo. Mogle bi I polovne da se kupuju, kao automobili

    Odgovori

  • VERA

    14.6.2022 #5 Author

    Beograde gde li si ti?

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.6.2022 #6 Author

    Odlična vest. Spojiti lepo i korisno

    Odgovori

  • VOJKAN

    15.6.2022 #7 Author

    Svaki grad koji ima uslove za biciklističke staze treba da podstakne bicikliste

    Odgovori

  • BOJo

    15.6.2022 #8 Author

    Odlična odluka,bravooo

    Odgovori

  • SNEZANA

    15.6.2022 #9 Author

    S obzirom da je najekonomicnije sredstvo prevozno,I svakako najzdravije,trebalo bi da daju vece subvencije

    Odgovori

  • Anna

    15.6.2022 #10 Author

    Problem su biciklističke staze koje nisu planirane pa je samo trotoar ofarban i obeležen kao biciklistička staza. Pešaci ne mogu bezbedno da se kreću jer nemaju trotoare, bar ne u Beogradu. Čast nekim gradovima koji su još pre 30 godina imali obeležene i ograđene biciklističke staze.

    Odgovori

  • DEKSI

    15.6.2022 #11 Author

    To je lepo i zdravo svakako, i treba da se podstakne.

    Odgovori

  • goca87

    15.6.2022 #12 Author

    Baš lepo..korisno u svakom slučaju

    Odgovori

  • kupujemPreprodajem

    15.6.2022 #13 Author

    cekam ove bicikle da se pojave na sajtovima polovnih stvari 😀

    Odgovori

  • NATI29

    15.6.2022 #14 Author

    Svaki grad treba to da omoguci, Novi Sad je idealan za bicikliste.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.8.2022 #15 Author

    Svaki grad treba da obezbedi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...