Koncesija najpovoljniji model za grad, jer tako nema finansijskih ulaganja

Javni bicikli u Beogradu mogući samo kroz javno-privatno partnerstvo

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

19.1.2022 14:44 Autor: Marija Jovanović 11

Javni bicikli u Beogradu mogući samo kroz javno-privatno partnerstvo Javni bicikli u Beogradu mogući samo kroz javno-privatno partnerstvo
Grad Beograd je krajem decembra objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikala, i to kroz koncesiju na 15 godina čija je... Javni bicikli u Beogradu mogući samo kroz javno-privatno partnerstvo

Grad Beograd je krajem decembra objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikala, i to kroz koncesiju na 15 godina čija je vrednost oko pet miliona evra. Naime, Grad traži partnera koji će postaviti 150 stanica javnih bicikala, na kojima će se naći oko 1.500 dvotočkaša.

Prema najavama gradskih čelnika, plan je da poput drugih velikih gradova sveta i Beograd ima stanice za iznajmljivanje javnih bicikala. Takođe, u naredne četiri godine u planu je izgradnja oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura.

Na pitanje da li je koncesija jedini način da se u srpskoj prestonici uvede sistem javnih bicikala, u Odeljenju za unapređenje urbane mobilnosti Sekretarijata za saobraćaj rečeno nam je da to nije jedini poslovni model, ali da je iz perspektive grada najpovoljniji, jer na taj način grad nema finansijskih ulaganja.

“Godine 2020. nije bilo javnog poziva za koncesiju i ovo je prvi put da grad Beograd raspisuje javni poziv za privatnog partnera u javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije”, naveli su za Biznis.rs.

Foto: Unsplash.com

Komentarišući vrednost koncesije istakli su da je ona u skladu sa metodologijom i da predstavlja neto sadašnju vrednost operativnih i kapitalnih troškova sistema javnih bicikala za period od 15 godina, što iznosi nešto manje od pet miliona evra.

“Koncesiona naknada je jedan od kriterijuma po kome će se rangirati ponude. Njena visina će se znati nakon procedure izbora privatnog partnera i zavisiće od ponuda”, rekli su za naš portal u Sekretarijatu za saobraćaj.

Na pitanje šta od ovog projekta mogu da očekuju Beograđani i koliko će njih koštati ovi bicikli, odnosno njihovo iznajmljivanje, iz gradskog sekretarijata odgovaraju da će građani i građanke prestonice kroz ovo javno-privatno partnerstvo dobiti sistem javnih bicikala koji će imati 150 stanica i 1.000 bicikala tipa pedelec, a u zavisnosti od ponude privatnog partnera. Beograđani će dobiti i besplatan Wi-Fi na stanicama sistema javnih bicikala, E-cargo bicikle na zahtev i kao i druge dodatne funkcionalnosti.

Bicikli za sada samo u garažama

I dok predviđanja pokazuju da će polovina bicikala na evropskom tržištu do 2025. godine imati pored pedala i elektro motor, građani prestonice za sada imaju mogućnost da se kroz saobraćajne gužve probijaju svojim ili iznajmljenim biciklima.

Takođe, ukoliko svoje automobile parkiraju u objektima Parking servisa imaju mogućnost besplatnog korišćenja bicikla. Naime, od proleća pa do jeseni korisnici garaža i parkirališta u Beogradu mogu da koriste bicikle ovog javnog preduzeća jer je u okviru akcije „Parkiraj i bicikliraj“ Parking servis obezbedio dvotočkaše za decu i odrasle. Vozači na više lokacija u gradu mogu da pozajme bicikle u periodu dok im je vozilo parkirano, i to u garažama “Obilićev venac”, Zeleni venac”, “Masarikova”, kao i u parkiralištima “Ada Ciganlija”, “Milan Gale Muškatirović” i “Sava Centar”.

Bicikli mogu da se preuzmu na privremeno korišćenje, samo uz ličnu kartu, svakog dana u vremenu od devet do 21 čas. Korišćenje bicikala je besplatno, a plaća se samo redovna cena parkiranja vozila.

  • JELENA

    19.1.2022 #1 Author

    Sjajna vest I nadam se da ce se uspesno realizovati

    Odgovori

  • SANJA

    19.1.2022 #2 Author

    Jedva cekam moci ce se normalno voziti kroz grad

    Odgovori

  • TIINA

    20.1.2022 #3 Author

    To bi bilo odlicno

    Odgovori

  • IRINA

    20.1.2022 #4 Author

    Super za mlade

    Odgovori

  • MARA

    20.1.2022 #6 Author

    Sjajno, mogu do posla biciklom.

    Odgovori

  • NINO

    20.1.2022 #7 Author

    Odlicno!
    Samo jos da dodje do prave implementacije!

    Odgovori

  • FRUIT

    20.1.2022 #8 Author

    Bice citavi I svi na broju samo prvog Dana za slikanje

    Odgovori

  • Masa

    20.1.2022 #9 Author

    Sjajna vest!

    Odgovori

  • BOJANA

    20.1.2022 #10 Author

    👏👏👏

    Odgovori

  • BJUTI27

    20.1.2022 #11 Author

    Konačnooooo…
    Divna vest 👏

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...