Rok za vraćanje zajma uglavnom do godinu dana

Pozajmice bez kamate zaposleni mogu dobiti i od poslodavca

AnalizaBankeNovacU fokusu

22.6.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 20

Pozajmice bez kamate zaposleni mogu dobiti i od poslodavca Pozajmice bez kamate zaposleni mogu dobiti i od poslodavca
Većina građana Srbije leto koristi kako za odmor, tako i za neophodne popravke u stanu ili kući. Za sve to je, naravno, potreban novac,... Pozajmice bez kamate zaposleni mogu dobiti i od poslodavca

Većina građana Srbije leto koristi kako za odmor, tako i za neophodne popravke u stanu ili kući. Za sve to je, naravno, potreban novac, a oni koji nemaju ušteđevinu za ovakve stvari najčešće po kredite odlaze u banke. Ipak, ima i onih koji pozajmice traže od preduzeća u kojem su zaposleni.

Prema rečima poreske savetnice Gordane Aritonović, često se u praksi dešava da kompanije, naročito one dobrostojeće, odobravaju pozajmice svojim radnicima.

“Firma može dati pozajmicu radniku. Česta je praksa kod domaćih preduzeća da daju novčana sredstva zaposlenima, pogotovo ako kompanija nema problema sa likvidnošću. Pozajmice mogu da se daju sporadično, u smislu kada zaposleni traži pozajmicu od firme preduzeće može nekad da odobri zahtev, a nekad ne”, objašnjava Aritonović.

Takođe, neretko se dešava da firme prema svojim internim aktima, kao što su odluka poslodavca, pravilnik i slično, redovno godišnje daju radnicima pozajmice koje se vraćaju firmi u roku od godinu dana. Poslodavac može opštim aktom da samo utvrdi mogućnost odobravanja zajma, bez određene namene, i da zajam odobrava prema potrebi zaposlenih.

“Kada se daje pozajmica zaposlenom vrlo je bitno da se zaključi ugovor o pozajmici između zaposlenog i poslodavca u okviru koga treba definisati iznos pozajmice, rok i način vraćanja, da li je ova vrsta kredita sa kamatom ili bez. Ugovor je osnov za isplatu i knjiženje pozajmice u poslovnim knjigama poslodavca”, kaže poreska savetnica.

Sitan novac
Foto: Pixabay.com

Ona dodaje da su pozajmice koje firme odobravaju zaposlenima najčešće beskamatne.

U praksi se uglavnom zaključuju ugovori na godinu dana, ali mogu i na duži vremenski period. Razlog zaključivanja ugovora na godinu dana jeste zbog sigurnosti vraćanja novca, jer je prema rečima naše sagovornice sve preko tog perioda neizvesno – da li će zaposleni ostati u firmi, odnosno da li će biti u mogućnosti da vrati pozajmicu.

U slučaju da poslodavac u toku otplate donese odluku o otpisu pozajmice ili bez odluke prestane da iz zarade obustavlja rate, tada se primenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak građana, prema kome se zaradom u smislu zakona smatra i opraštanje duga, što znači da se na iznos oproštenog duga plaća porez na zarade po stopi od 10 odsto.

“Novčana sredstva koja firma da radniku i koja je zaposleni u obavezi da vrati prema ugovoru se ne oporezuju. Međutim, ukoliko se desi da radnik ne može da vrati pozajmicu, ili mu firma odobri da pozajmicu ne mora da vraća, tada je potrebno na preostali iznos kredita koji radnik neće vratiti da se obračunaju porez i doprinosi kao na zaradu radnika. Tada se smatra da to davanje radniku ima karakter zarade, pa se obračunavaju svi porezi i doprinosi kao na zaradu”, navodi Aritonović.

To znači da oprošteni dug ima karakter zarade i u smislu Zakona o radu, plaćaju se i doprinosi za socijalno osiguranje, odnosno doprinosi iz zarade i na teret poslodavca, kao i na zaradu za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstvo, nezaposlenost.

Ako se zajam obustavlja iz zarade zaposlenog, zaposleni mora dati izjavu poslodavcu da je saglasan da mu se pozajmica obustavlja iz zarade. Ova klauzula bi trebalo da bude sastavni deo ugovora sa zaposlenim o odobravanju zajma ili drugog akta na osnovu kojeg se isplaćuje zajam.

 • Ika

  22.6.2022 #1 Author

  Korisno je kome treba

  Odgovori

 • Boba3

  22.6.2022 #2 Author

  Poslodavci kao banke, a mozda i bolje

  Odgovori

  • Dzebac

   22.6.2022 #3 Author

   Mozda i bolje od poslodavca nego od banke

   Odgovori

 • Emilija

  22.6.2022 #4 Author

  Odlicno ako je beskamatna pozajmica

  Odgovori

 • TATJANA

  22.6.2022 #5 Author

  Zvuci ok ali ako bas mora

  Odgovori

 • MARE

  22.6.2022 #6 Author

  Sasvim korektno za nepredvidjene okolnosti ukoliko zaposleni pozajmicom od poslodavca ne nadomescuje to sto je nedovoljno placen. Svakako bolja opcija jer je interno ,a opet poslovno.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  22.6.2022 #7 Author

  Ima i odgovornih firmi koje se trude da sačuvaju dobeog radnika

  Odgovori

 • SRDJAN

  22.6.2022 #8 Author

  Ovakve pozajmice su najbolje u drzavnim firmama. U jednoj takvoj sam uzeo 45000 i vratio samo dve rate od po 4000 a ostalo se otpisalo 🙂

  Odgovori

  • LUKA

   26.6.2022 #9 Author

   Imao si srece,retko se desava to

   Odgovori

 • MAJALG

  22.6.2022 #10 Author

  Dobra je opcija ako nema kamate na pozajmucu, ali generalno opet opteretis platu jer mora u roku da se vrati pozajmica.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.6.2022 #11 Author

  Bolje je od poslodavca svakako,nema kamate a otplacuje se u vremenskom roku kako jd sacinjen dogovor…

  Odgovori

 • TINA

  22.6.2022 #12 Author

  Najbolje je ne uzimati pozajmice

  Odgovori

 • BRANA19

  23.6.2022 #13 Author

  Ovo je korisno , treba pomoci

  Odgovori

 • Anna

  23.6.2022 #14 Author

  Samo za hitne i nepredviđene situacije.

  Odgovori

 • GAGA

  23.6.2022 #15 Author

  Bilo je toga i u ona srecna vremena

  Odgovori

 • Joksi

  26.6.2022 #16 Author

  Ipak je najbolje ne uzimati pozajmice

  Odgovori

 • DIXI

  26.6.2022 #17 Author

  Ljudi nisu obavesteni o tome

  Odgovori

 • MAJA

  26.6.2022 #18 Author

  Jos da poslodavac hoce to da uradi

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  26.6.2022 #19 Author

  Ne uzimati pozajmice!

  Odgovori

 • BOJANA

  28.6.2022 #20 Author

  Ako već moraš da se zadužuješ, ovo je najbolji način, samo da poslodavci to ne iskoriste da ucenjuju radnika.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...