Nenaplaćeni porezi dostigli 59 miliona evra

Vlada Crne Gore vraća akcize na gorivo za brodove i jahte

NovacRegionVesti

27.6.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vlada Crne Gore vraća akcize na gorivo za brodove i jahte Vlada Crne Gore vraća akcize na gorivo za brodove i jahte
U crnogorskoj državnoj kasi se od 2018. do juna ove godine, zbog nenaplaćenih akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) za gorivo za brodove... Vlada Crne Gore vraća akcize na gorivo za brodove i jahte

U crnogorskoj državnoj kasi se od 2018. do juna ove godine, zbog nenaplaćenih akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) za gorivo za brodove i jahte, pojavio manjak od 59 miliona evra, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Dve trećine ovog iznosa odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, a tek trećina za komercijalne svrhe, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Tokom godina u kojima je gorivo prodavano bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte u Crnoj Gori natočeno je skoro 104 miliona litara.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 evrocenti više po litru goriva. Posle četiri i po godine Vlada Crne Gore je ukinula je deo benefita, odnosno vratila akcize i poreze.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da je odluka doneta usled poremećaja na tržištu energenata.

“Svedoci smo rasta cene goriva, i to u dužem vremenskom periodu, koja je sada maltene duplirana u odnosu na period od pre dve godine, odnosno pre početka korone. To je veliki šok za privredu i građane i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza da bismo kako-tako napravili olakšice od naftnog šoka”, rekao je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mera bila mamac za vlasnike megajahti. Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

Predstavnik Udruženja poslodavaca Vasilije Kostić naveo je da Crna Gora nije ostrvo na Sredozemlju ili Jadranu, što znači da nije pošteđena konkurencije i da su u njenom susedstvu i na Mediteranu vrlo ozbiljni ili jedni od najozbiljnijih konkurenata.

“Jedna mala turistička destinacija kao što je Crna Gora mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, kazao je Kostić.

U Ministarstvu finansija tvrde da je odluka dobro promišljena, da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto, odnosno opštu stopu PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a, tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne seti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U vladi smatraju da je vraćanje akciza na gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...