Rentiranje i prodaja "pokretnih nekretnina" postali unosan biznis u Srbiji

Splavovi od čelika sve popularniji, cena i više od 250.000 evra

BiznisLifestyleLuksuzNekretnine

3.4.2022 11:14 Autor: Stefan Petrović 13

Splavovi od čelika sve popularniji, cena i više od 250.000 evra Splavovi od čelika sve popularniji, cena i više od 250.000 evra
Pandemija korona virusa koja je donela i atmosferu izolacije, izbegavanja velikih gužvi i držanje distance doprinela je, posledično, i razvoju nekih novih biznisa koji... Splavovi od čelika sve popularniji, cena i više od 250.000 evra

Pandemija korona virusa koja je donela i atmosferu izolacije, izbegavanja velikih gužvi i držanje distance doprinela je, posledično, i razvoju nekih novih biznisa koji su do pre samo nekoliko godina spadali u domen stvari koje sebi mogu da priušte samo retki. Tako je izdavanje nekretnina prošireno za jedan nesvakidašnji vid rentiranja prostora na rekama.

Plovni objekti postaju sve popularniji, a nije mali broj analitičara koji ocenjuju da će oni biti i deo budućnosti građevinske industrije.

Koliko košta iznajmljivanje ili gradnja splava? Koje su prednosti, a koje mane nekretnina uz obalu, kao i takozvanih „pokretnih nekretnina“?

Aero i produkt inženjer Ilija Kecman iz kompanije Cunami house kaže u razgovoru za Biznis.rs da su se za ovaj posao odlučili odmah nakon što je buknula pandemija korona virusa, a tražnja za njihovim proizvodima i uslugama svakodnevno raste. Firma se prevashodno bavi proizvodnjom, prodajom i izdavanjem splavova, mada trenutno rade i na pokretnim splavovima – jahtama kojima će korisnici ploviti od obale do obale, a koji će biti predstavljeni na beogradskom Sajmu nautike od 7. do 11. aprila.

Prema rečima našeg sagovornika, potražnja za splavovima je ogromna, a razlog tome je što njihova firma koristi najkvalitetnije materijale.

Foto: Yacht House Belgrade

„Mi imamo proizvod koji je superiorniji“, naglašava Kecman, dodajući da ih većina kompanija pravi od drveta, a oni od čelika.

Za kupovinu jednog takvog prostora u bazičnom obliku potrebno je izdvojiti nešto više od 250.000 evra, dok je za rentiranje po danu dovoljno oko 400-500 evra.

Na popularnost ovih objekata uticala je potreba ljudi, pre svega mlađih, da se na svojim proslavama izdvajaju od mase, naročito zbog već postojećih pravila i ograničenja u borbi sa pandemijom. U tom smislu, ovo jeste unosan posao s jedne, i zadovoljstvo korisnika, s druge strane.

Foto: Yacht House Belgrade

Inače, od momenta naručivanja splav površine od 40 do 80 kvadrata može veoma brzo biti isporučen na adresu naručioca. Međutim, nisu svi objekti u vlasništvu ove firme, budući da se ona bavi i posredovanjem u izdavanju onih koje su već prodali.

Imajući sve u vidu, kaže da izgradnja stambenog ili prostora bilo koje druge namene na vodi predstavlja budućnost građevinske industrije, naročito ako se radi o „nekretninama koje su ipak pokretne“ – jer mogu da plove.

Kada je reč o zaradi, kaže da je ima, ali da nije prevelika, zbog toga što se u izgradnji koriste skupi materijali.

Govoreći o neophodnom ulaganju, kažu da je veliko, budući da je samo za postavljanje pontona (osnove) i sređivanje dokumentacije potrebno oko 100.000 evra a pored toga, aktuelna situacija dovela je do poskupljenja svih vrsta građevinskog materijala.

Inače, iako su dosta traženi u Beogradu, najveći broj kupaca ovakvih splavova dolazi sa primorja. Što se tiče ostalih mesta, ogromna tražnja vlada na jezeru Perućac, Drini, u Zapadnoj Srbiji, ali i dobrom delu Vojvodine, na Divčibarama i Kosmaju.

Projekat Yacht house

Yacht House je jedan od najznačajnihjih poduhvata ove firme koji predstavlja kombinaciju vile, splava i jahte u jedan dizajn. Osnovu kuće na vodi čini katamaransko korito sastavljeno u beogradskom brodogradilištu. Kako su pontoni izgrađeni od lima debljine 5 mm, statički su stabilni i mogu prihvatiti opterećenje od čak 60 tona.

Katamaransko korito (ponton) je dimenzija 16×8 metara, plitkog je „gaza“ i prilagođeno je plovidbi po reci ili jezeru. Od ukupne površine „prizemlja“ 60 kvadratnih metara je zatvorenog prostora, a ostatak je namenjen boravku na otvorenom.

Foto: Yacht House Belgrade

S druge strane, krovna terasa zauzima površinu od čak 90 kvadrata, a može da prihvati različite rekreativne sadržaje, kao što su bazen ili džakuzi kada.

Projekat Yacht House sačinjen je od više idejnih rešenja. U njegovo projektovanje i izgradnju uključeni su stručnjaci iz oblasti nautike, saobraćajnog, mašinskog i građevinskog inženjerstva. Tu su, pre svega, firma za metalne konstrukcije MK Metal, Goran Jovanović, robotičar, profesor dr Petar Mirosavljević i naš sagovornik Ilija Kecman.

 • STRAHINJA

  3.4.2022 #1 Author

  Prvo nek rese gradjevinske dozvole obale, lako cemo za vodu…

  Odgovori

 • JANA

  3.4.2022 #2 Author

  Bravo ,tako i treba na buricina znaju da potone ili da se napune vodom

  Odgovori

 • STEFAN

  3.4.2022 #4 Author

  Odlicno takvi splavovi od celika su bezbedniji

  Odgovori

 • Milovan94

  3.4.2022 #5 Author

  Baš zanimljivo.

  Odgovori

 • Anna

  3.4.2022 #6 Author

  Čak i kada sve stane uvek ima neko ko ima ideju kako da zaradi.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  3.4.2022 #7 Author

  Pola njih nema dozvole…

  Odgovori

 • IVAN

  3.4.2022 #9 Author

  Tako je prvo dolzvola

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.4.2022 #10 Author

  Docice se i do dozvola,ovakvi splavovi su sigurniji i estetski lepsi …

  Odgovori

  • Lelica

   4.4.2022 #11 Author

   Da ali malo sutra,najteze je dobiti dozvolu.

   Odgovori

 • IRINA

  4.4.2022 #12 Author

  Lepo izgleda

  Odgovori

 • NINICA

  3.6.2022 #13 Author

  Prelepi su i zanimljivi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...