Nastavak neizvesnosti sa isporukama ruskog gasa

Siemens dao Gazpromu kanadsku izvoznu dozvolu, ali…

EUSvetVesti

25.7.2022 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Siemens dao Gazpromu kanadsku izvoznu dozvolu, ali… Siemens dao Gazpromu kanadsku izvoznu dozvolu, ali…
Nemačka kompanija Siemens Energy dala je ruskom Gazpromu izvoznu dozvolu iz Kanade koja mu omogućava transport i popravku gasnih turbina za gasovod „Severni tok... Siemens dao Gazpromu kanadsku izvoznu dozvolu, ali…

Nemačka kompanija Siemens Energy dala je ruskom Gazpromu izvoznu dozvolu iz Kanade koja mu omogućava transport i popravku gasnih turbina za gasovod „Severni tok 1“. Prema dokumentu, do kraja 2024. godine Gazprom može da servisira i transportuje turbine za kompresorsku stanicu Portovaja, koja pumpa gas za „Severni tok 1“.

Prema informacijama kojima raspolaže Komersant, Siemens Energy je preneo kanadsku izvoznu dozvolu na Gazprom 24. jula. Da bi Siemens uvezao u Rusiju turbinu koja je prošle nedelje stigla sa remonta iz Kanade u Nemačku, Gazprom mora da promeni osnovu za isporuku mašine od Montreala do krajnjeg odredišta. Zbog kašnjena papira, turbina nije ukrcana na trajekt iz Libeka za Helsinki 23. jula.

Međutim, ukoliko Gazprom i Siemens obave razmenu dokumenata, prevoz bi mogao da bude obavljen u narednih nekoliko dana. Prema sadašnjem ugovoru sa Siemensom za popravku turbina, Gazprom je morao sam da preuzme remontovanu mašinu u Kanadi, što je postalo nemoguće zbog sankcija, pa je Siemens preuzeo isporuku.

Turbina je prvobitno trebalo da bude isporučena u Rusiju 24. jula, nakon što je 17. jula dopremljena avionom iz Kanade u Nemačku, čemu su prethodili višenedeljni pregovori između Otave i Berlina, jer je Kanada najpre odbijala da vrati turbinu sa remonta. Ipak, na insistiranje nemačke vlade, Kanada je pristala na isporuku, kako bi nemački i evropski kupci mogli da prime neophodne količine ruskog gasa.

Foto: Freepik.com

Gazprom je 14. juna smanjio isporuke gasa kroz „Severni tok 1“ na 40 odsto kapaciteta, pravdajući to tehničkim razlozima, odnosno nemogućnošću da radi punim kapacitetom bez remontovane turbine iz Kanade. Nakon toga, od 11. do 21. jula obavljen je godišnji remont gasovoda, zbog čega uopšte nije radio 10 dana, a nakon toga nastavljene su isporuke, opet smanjenim kapacitetom.

Berlin je istakao da ne veruje da je nedostatak turbine doveo do smanjenja isporuka gasa kroz „Severni tok 1“, optužujući Moskvu da koristi gas kao političko oružje, što je Kremlj odlučno negirao. Gazprom je naveo da postoje značajni potencijalni rizici u slučaju nepoštovanja svih utvrđenih procedura u okviru vraćanja turbine. Ruska kompanija istakla je da „sadašnji uslovi ugovora ne predviđaju dodatne obaveze ruske strane da dobije turbinu“, ne precizirajući o kojim obavezama je reč. Siemens i Gazprom nisu bili dostupni za komentar, prenosi Reuters.

Ruski stručnjaci za energiju nisu sigurni da će slanje turbine pomoći da se poveća protok kroz „Severni tok 1“, jer još nekoliko kvarova na stanici Portovaja treba da budu otklonjeni. Teoretski, Gazprom bi mogao da pošalje preostalih pet turbina na remont u bilo kom trenutku do kraja 2024. godine, a njihova popravka traje oko tri meseca.

Gazprom se navodno već tri puta obraćao Siemensu sa zahtevom da dostavi dokument kojim se potvrđuje izuzimanje njegove opreme iz kanadskog režima sankcija, ističući da do sada nije dobio nijedan dokument o ukidanju sankcija. Siemens je proizvoćač šest gasnih turbina SGT-A65, proizvedenih na bazi avionskih motora Rolls-Royce, od devet kojima raspolaže stanica Portovaja. Trenutno su navodno u funkciji samo Siemensove turbine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...