Ruska gasna kompanija obavestila kupce o vanrednim okolnostima

Gazprom ne može da garantuje isporuke Evropi

EUSvetVesti

19.7.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gazprom ne može da garantuje isporuke Evropi Gazprom ne može da garantuje isporuke Evropi
Ruski Gazprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti, navedeno je u pismu ruske državne gasne... Gazprom ne može da garantuje isporuke Evropi

Ruski Gazprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti, navedeno je u pismu ruske državne gasne kompanije. U pismu datiranom na 14. jul, piše da od 14. juna „više sile“ utiču na snabdevanje.

Britanska agencija Reuters, koja je imala uvid u pismo, ističe da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobadaju njenih ugovornih obaveza.

Gazpom nije imao komentar, dok je najveći nemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su saopštili da su dobili pismo i tu tvrdnju formalno je odbacio kao neopravdanu. RVE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je saopštio da je dobio obaveštenje o višoj sili, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao da se „viša sila“ odnosi na gasovod „Severni tok 1“, glavni put snabdevanja do Nemačke i njenog okruženja. Izvor navodi da je protok kroz cevovod ravan nuli, jer je gasovod podvrgnut režimu godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula i trebalo bi da se završi u četvrtak 21. jula.

Evropska unija se sprema za nimalo laku situaciju da Rusija prekine isporuke gasa i čeka šta će biti 21. jula kada bi trebalo da bude okončan remont, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell), prenosi Beta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...