Zaustavljen dotok kroz gasovod "Severni tok 1"

Dugotrajan prekid snabdevanja ili samo redovan remont?

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

11.7.2022 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 4

Dugotrajan prekid snabdevanja ili samo redovan remont? Dugotrajan prekid snabdevanja ili samo redovan remont?
Najveći gasovod kojim se ruski gas isporučuje u Nemačku „Severni tok 1“ prekinuo je u ponedeljak dotok zbog redovnog godišnjeg održavanja koje bi trebalo... Dugotrajan prekid snabdevanja ili samo redovan remont?

Najveći gasovod kojim se ruski gas isporučuje u Nemačku „Severni tok 1“ prekinuo je u ponedeljak dotok zbog redovnog godišnjeg održavanja koje bi trebalo da potraje do 21. jula, ali su evropske kompanije zabrinute da bi zatvaranje moglo biti produženo. Operater Nord Stream AG potvrdio je da je dotok gasa planski isključen u ponedeljak ujutru.

Evropa strahuje da bi Rusija mogla da produži planirani remont kako bi dodatno ograničila snabdevanje Evrope gasom, dovodeći u nered planove evropskih država o popunjavanju skladišta pred zimu i pojačavajući gasnu krizu koja je izazvala hitne mere vlada i drastično poskupljenje računa za gas, prenosi Reuters.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je da bi njegova zemlja trebalo da se suoči sa mogućnošću da Rusija obustavi protok gasa kroz „Severni tok 1“ nakon predviđenog perioda.

„Na osnovu obrasca koji smo videli, sada ne bi bilo iznenađujuće ako bi se pronašao neki mali, tehnički detalj, a onda bi mogli da kažu, sada više ne možemo da ga uključimo“, rekao je Habek, referirajući na događaj iz prošlog meseca.

Rusija je u junu smanjila protok gasovoda „Severni tok 1“ na 40 odsto ukupnog kapaciteta, navodeći kao razlog odloženo vraćanje opreme koju servisira nemački Siemens Energy u Kanadi. Otava je tokom vikenda saopštila da će vratiti popravljenu turbinu, ali je takođe najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora.

Gasovodna cev
Foto: Youtube screenshot

Kanadska vlada odobrila je kompaniji Siemens Canada da vrati remontovane turbine „Severnog toka 1“ Nemačkoj čineći tako izuzetak od antiruskih sankcija kako bi pomogla Evropi u snabdevanju energijom. Kanada će „dati vremenski ograničenu i opozivu dozvolu“ da podrži mogućnost Evrope da pristupi pouzdanoj energiji u tranziciji od ruske nafte i gasa, saopštila je kanadska vlada, prenosi Yahoo Finance.

Nemačka je pozdravila odluku Kanade o izdavanju privremene dozvole kako bi omogućila vraćanje opreme za gasovod. Istovremeno, ukrajinska vlada saopštila je da je „duboko razočarana“ i pozvala Kanadu da poništi odluku za koju je ocenila da se svodi na prilagođavanje sankcija „hirovima Rusije“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da je Rusija koristila naftu i gas kao sredstvo političkog pritiska, rekavši da je prekid zbog održavanja redovan i da niko „ne izmišlja“ bilo kakve popravke. „U potpunosti odbacujemo bilo kakve insinuacije ili direktne izjave da ruska strana koristi gas ili naftu kao oružje političkog pritiska. To nije istina. Rusija dosledno ispunjava sve svoje obaveze“, rekao je Peskov. On je istakao da je ruska strana i dalje u stanju da garantuje punu energetsku bezbednost Evrope.

Kompanija Nord Stream AG saopštila je da će tokom remonta „Severnog toka 1“ gas iz Rusije biti dopreman u zapadnu i centralnu Evropu samo tranzitom preko Ukrajine. Gazprom je u ponedeljak saopštio da isporučuje gas kroz Ukrajinu u potvrđenom obimu od 39,4 miliona kubnih metara preko stanice Sudža, prenosi Russia Today. Ukrajina je u maju zaustavila jednu tranzitnu rutu gasa ka Evropi, preko stanice Sohranivka, okrivljujući za to ruske vojne snage.

Prethodnih godina redovni godišnji remont gasovoda „Severni tok 1“ trajao je od 10 do 12 dana, a stručnjaci ističu da nije neuobičajeno da se tokom rutinskog održavanja otkriju dodatni kvarovi na cevovodima ili gasnoj infrastrukturi, a operateri mogu da produže remont ako je neophodno.

Iako analitičari smatraju da je potpuni prekid gasa malo verovatan, Goldman Sachs primećuje da Gazprom nije preusmerio tokove snabdevanja preko drugih gasovoda, što može da znači da će smanjenje protoka ipak potrajati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...