Moskva odgovorila na optužbe Brisela:

Rusija ne koristi gas kao oružje političkog pritiska

EUSvetVesti

8.7.2022 16:28 Autor: Vladimir Jokanović 6

Rusija ne koristi gas kao oružje političkog pritiska Rusija ne koristi gas kao oružje političkog pritiska
Početak ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini je i početak „kardinalnog sloma američkog svetskog poretka“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa... Rusija ne koristi gas kao oružje političkog pritiska

Početak ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini je i početak „kardinalnog sloma američkog svetskog poretka“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i liderima političkih partija. Putin je dodao da „Rusija još ništa ozbiljno nije počela“ u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je Putinove reči, navodeći da je šef države referirao na one izjave koje se čuju iz zapadnih zemalja i iz Kijeva, u kojima se tvrdi da će se Ukrajina kretati na bojnom polju do pobede.

„Ovde je Putin naprosto podsetio da su potencijali potpuno neuporedivi i da je potencijal Rusije u tom pogledu toliko veliki da je sada samo neznatan deo uključen u tok specijalne vojne operacije“, rekao je Peskov, prenosi Russia Today.

Peskov je negirao tvrdnje Evropske unije da Rusija koristi gas za politički pritisak na druge zemlje.

„U potpunosti odbacujemo bilo kakve insinuacije ili direktne izjave da ruska strana koristi gas ili naftu kao oružje političkog pritiska. To nije istina. Rusija dosledno ispunjava sve svoje obaveze“, rekao je Peskov. On je istakao da je ruska strana i dalje u stanju da garantuje punu energetsku bezbednost Evrope.

„Rusija je u stanju da garantuje nepostojanje do neba visokih računa za struju i grejanje, koje sada dobijaju poreski obveznici u evropskim zemljama“, izjavio je Peskov.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla da će zemlje EU preduzeti panevropske, a ne nacionalne mere uoči očekivanog smanjenja isporuka gasa iz Rusije.

Foto: Youtube Screenshot

Istovremeno, kanadska vlada pozitivno je odgovorila na zahtev Nemačke da napravi izuzetak od antiruskih sankcija i pošalje natrag u Rusiju remontovane turbine za gasovod „Severni tok 1“. Kanada će napraviti presedan postupajući po zahtevu Berlina, kako bi bilo omogućeno snabdevanje i obnavljanje isporuka gasa iz Rusije. Ukrajinsko Ministarstvo energetike ocenila je odluku Kanade „nerazumnom i opasnom za režim sankcija“, prenose Ria Novosti.

U međuvremenu, poslanici Evropskog parlamenta odbacili su nacrt rezolucije kojom se od EK traži da odustane od privremenog priznavanja gasa i nuklearne energije kao „čistih izvora energije“. Odluka parlamenta da odbaci predlog da se suprotstavi uključivanju nuklearne energije i gasa kao ekološki održivih izvora, navodno je izazvala bes u Ukrajini, prenose ruski mediji, pozivajući se na britanski Daily Express.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da SAD pokušavaju da nateraju ceo svet da odustane od jeftinijih energenata. On je o tome govorio nakon sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Indoneziji. Lavrov je ocenio da SAD primoravaju Evropu i ostatak sveta da napuste pristupačne izvore energije i pređu na mnogo skuplje resurse.

Šef ruske diplomatije optužio je Zapad da produžava rat u Ukrajini, a potom se okrenuo i izašao iz sale, izbegavši neprijatna pitanja, prenosi DPA. On je skupu na Baliju rekao da Zapad primora Ukrajinu da se bori zapadnim oružjem i da ignoriše uzroke sukoba. „Ako Evropska unija i SAD teže pobedi Ukrajine na bojnom polju, onda sa Zapadom verovatno nemamo o čemu da razgovaramo“, rekao je Lavrov pre nego što je napustio sastanak.

  • TATJANA

    8.7.2022 #1 Author

    Lepo ljudi kazu da to nije istina

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.7.2022 #2 Author

    Rusija ima ono bez cega Evropa ne moze da funkcionise,tako da sve sto su pokusali da destabilizuju Rusiju,njima se vratilo kao bumerang…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    9.7.2022 #3 Author

    Dobro sad necemo da se salimo…

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #4 Author

    Treba verovati Rusiji.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.7.2022 #5 Author

    Činimi se da će to mnogima doneti olakšalje.

    Odgovori

  • VERA

    10.7.2022 #6 Author

    Oni ratuju i izjavama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...