Preporuka EK za članstvo Ukrajine u EU

Evropski lideri navodno tražili od Zelenskog da nastavi pregovore sa Rusijom

SvetVesti

17.6.2022 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 11

Evropski lideri navodno tražili od Zelenskog da nastavi pregovore sa Rusijom Evropski lideri navodno tražili od Zelenskog da nastavi pregovore sa Rusijom
Evropska komisija uputila je u petak Savetu EU preporuku o odobravaju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. EK... Evropski lideri navodno tražili od Zelenskog da nastavi pregovore sa Rusijom

Evropska komisija uputila je u petak Savetu EU preporuku o odobravaju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. EK je u preporuci ocenila da je Ukrajina uopšteno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina.

U preporuci EK takođe je navedeno da je Ukrajina pokazala makroekonomsku i finansijsku stabilnost, kao i da Kijev mora da nastavi sa ambicioznim strukturnim reformama i da se postepeno približava tekovinama EU u mnogim oblastima. Zahtevi Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU biće razmatrani na zasedanju Saveta EU iduće nedelje, prenosi N1.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je povodom preporuke EK za članstvo u EU da će to pomoći Kujevu da pobedi rusku invaziju. On je zahvalio predsednici EK Ursuli fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i svim članicama na istorijskoj odluci. Fon der Lajen navela je da su „Ukrajinci spremni da umru za evropsku perspektivu“ i „želimo da sa nama žive evropski san“.

Dan ranije, javnu podršku Ukrajini i njenoj evropskoj perspektivi pružili su lideri Nemačke, Francuske i Italije, koji su posetili Kijev, gde im se pridružio i predsednik Rumunije Klaus Johanis. Kako navodi Komersant, pozivajući se na nemački dnevnik Welt, Olaf Šolc (Olaf Scholz), Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Mario Dragi (Mario Draghi) zatražili su „iza zatvorenih vrata“ od Zelenskog da nastavi mirovne pregovore s Moskvom.

Ekonomska šteta koju njihove zemlje trpe zbog rata postaje sve veća i teže ju je nadoknaditi. Ekonomski rast naglo je usporen, a inflacija je dostigla rekordan nivo, navodi nemački lkist, obrazlažući razloge za zahtev trojice evropskih lidera Zelenskom. Makron je u javnom obraćanju takođe naveo da Francuska i Nemačka neće pregovarati sa Ukrajinom o ustupcima Ukrajine, već o tome mora da odluči Kijev.

Zelenski je naveo da će vlada u petak odobriti odluku o uvođenju viznog režima za ruske državljane od 1. jula. „Ukrajina uvodi vizni režim za državljane Ruske Federacije. Kabinet ministara danas mora da donese ovu važnu odluku“, naveo je Zelenski. Procedura uvođenja viza za ruske državljane pokrenuta je na bazi peticije koju je potpisalo nešto više od 26.000 potpisnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...