Kritičan dan za evropsko snabdevanje 11. jul

Priprema za potpunu obustavu uvoza gasa iz Rusije u zemljama EU

EUU fokusuVesti

4.7.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Priprema za potpunu obustavu uvoza gasa iz Rusije u zemljama EU Priprema za potpunu obustavu uvoza gasa iz Rusije u zemljama EU
Gasovod „Severni tok 1“ koji vodi iz Rusije prema Nemačkoj od 11. jula će biti zatvoren zbog radova na održavanju koji bi trebalo da... Priprema za potpunu obustavu uvoza gasa iz Rusije u zemljama EU

Gasovod „Severni tok 1“ koji vodi iz Rusije prema Nemačkoj od 11. jula će biti zatvoren zbog radova na održavanju koji bi trebalo da potraju 10 dana, ali u britanskom Daily Telegraphu su ocenili kako je to značajan trenutak u eskalirajućoj krizi koja se dešava na evropskom energetskom tržištu.

Naime, snabdevanje energijom postaje sve teže pa evropski zvaničnici pripremaju planove za nepredviđene situacije, prenosi SEEbiz.

Četiri meseca od početka rata u Ukrajini, nekada nezamisliva pretnja mogućeg potpunog isključenja gasa iz Rusije u Evropi se uzima ozbiljno u obzir. Uostalom, poslednjih nedelja Moskva je isključila evropske kupce koji su odbili da plaćaju u rubljama, a smanjenje snabdevanja od 40 odsto kroz „Severni tok 1“ obrazložila je nedostatkom opreme.

Najavljeno zatvaranje gasovoda radi održavanja moglo bi poslužiti kao izgovor za dalje produbljivanje energetske krize koja je već uticala na rekordan rast računa u domaćinstvima i preti mogućim zatvaranjem industrijskih pogona. Posmatrači se plaše da bi to mogao biti test trgovinskih i političkih veza koje su do sada održavale slobodan protok energenata iz Berlina u London.

„Različite evropske zemlje će u različitoj meri biti izložene eventualnim prekidima“, kaže za Daily Telegraph Simon Taljapjetra (Simone Tagliapietra), viša saradnica briselskog think-tank Instituta Bruegel.

„Pitanje je kako možemo osigurati da, suočene s vanrednom situacijom, vlade ne počnu zatvarati svoja energetska tržišta“, kaže i ocenjuje kako bi to bio veliki problem fragmentacije koji bi vodio ekonomskoj i političkoj fragmentaciji.

„Moramo biti vrlo oprezni: zavadi pa vladaj je oduvek bila ultimativna strategija Rusije u Evropi i ne smemo pasti u tu zamku“, naglašava Taljapjetra.

Godinama su veze između energetskih tržišta Velike Britanije i Evrope bile produbljivane, a strujom i gasom stalno se trguje kroz gustu mrežu gasovoda i kablova. Energenti se usmeravaju po tržišno ugovorenim cenama, pri čemu je Britanija istorijski uvoznik struje iz Evrope, a Nemačka obično šalje gas uvezen iz Rusije. Poteškoće koje su se zbivale prošle zime poremetile su normalne tokove, pa je Britanija izvozila struju u EU zbog nedostatne snabdevanja iz Francuske.

Istraživači u Aurora Energy očekuju da će se na tržištu dogoditi dalji potresi zaustavi li Rusija isporuku gasa, pa bi i Italija i Holandija verovatno slale gas u Nemačku.

„Nemačka bi koristila višak LNG kapaciteta koje ima Holandija“, kaže Gaetano Garfi, viši analitičar u Aurori.

Čelnici zemalja, podseća britanski dnevnik, pozvali su na jedinstvo. Tako je nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) prošlog meseca poručio da će kriza sa snabdevanjem u jednoj zemlji voditi ekonomskoj krizi u drugoj, tako da je neophodna solidarnost.

Daily Telegraph piše da prestanak snabdevanja gasom ima manje uticaja na Veliku Britaniju jer ga direktno uvozi manje od četiri odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...