Zbog smanjenja isporuka ruskog gasa

Nemačka se vraća potrošnji uglja uprkos zelenim ciljevima

EkologijaEUSvetU fokusuVesti

20.6.2022 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 13

Nemačka se vraća potrošnji uglja uprkos zelenim ciljevima Nemačka se vraća potrošnji uglja uprkos zelenim ciljevima
Nemačka će značajno povećati upotrebu uglja kako bi sačuvala zalihe energije uoči zime, usled značajnog smanjenja isporuka ruskog gasa, izjavio je nemački ministar ekonomije... Nemačka se vraća potrošnji uglja uprkos zelenim ciljevima

Nemačka će značajno povećati upotrebu uglja kako bi sačuvala zalihe energije uoči zime, usled značajnog smanjenja isporuka ruskog gasa, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck). On je naveo da Nemačka mora da ograniči upotrebu gasa za proizvodnju električne energije.

Habek je istakao da će Nemačka morati da poveća sagorevanje uglja, iako je to protivno principima njegove ekološki prihvatljive Zelene partije, prenosi Deutsche Welle.

„Gorko je, ali je neophodno za smanjenje potrošnje gasa“, naveo je nemački ministar.

Privremeno korišćenje uglja u Nemačkoj označava preokret za vladajuću koaliciju socijaldemokrata, zelenih i liberalnog FDP-a. Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) obećao je krajem prošle godine da će ukinuti upotrebu uglja do 2030. godine, podseća Al Jazeera.

Međutim, Nemačka i dalje uvozi ugalj iz Rusije, iako smanjenim intenzitetom nego prošle godine. Nemačka je prošle godine uvezla više od 40 miliona tona uglja iz Rusije. Oko polovinu kamenog uglja koji se koristi za grejanje i oko 75 odsto uglja za proizvodnju struje. U međuvremenu Berlin se okrenuo i drugim tržištima, pre svega u Africi i Južnoj Americi.

Foto: PXhere.com

„Da bi se smanjila potrošnja gasa, manje gasa mora da se koristi za proizvodnju električne energije. Umesto toga, elektrane na ugalj će morati više da se koriste“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Habek je takođe rekao da više gasa mora da se uskladišti, jer će u suprotnom tokom zime biti „tesno“. Nemačka skladišta gasa trenutno su popunjena oko 57 odsto, a u planu je da do 1. novembra budu napunjena do 80 odsto kapaciteta. Habek je predložio da se tokom zime ograniči kućno grejanje, a vlada takođe planira da tokom leta uspostavi model aukcije gasa kako bi podstakla uštedu gasa u industriji.

Industrijski kupci treba da smanje svoju potrošnju u zamenu za finansijsku kompenzaciju. Vlada takođe planira dodatnu kreditnu liniju od 15 milijardi evra preko državne banke FfB kako bi omogućila menadžeru nemačkog tržišta gasa Trading Hub Europe da kupuje gas za punjenje skladišta.

Ruska kompanija Gazprom saopštila je prošle nedelje da smanjuje snabdevanje gasovodom „Severni tok 1“ iz tehničkih razloga. Gazprom je objasnio da je morao da ograniči kapacitet „Severnog toka 1“ preko Baltičkog mora zbog problema sa remontom turbina koje proizvodi nemački Siemens AG. Nemačka je međutim osporila ovo obrazloženje, ocenjujući da je smanjenje isporuka „politički motivisano“ i usmereno na uznemiravanje tržišta.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je došlo do smanjenja isporuka gasa nizu evropskih zemalja zbog toga što usled sankcija Siemens turbine koje se koriste sa snabdevanje gasom kroz „Severni tok 1“ nisu vraćene sa popravke iz Kanade, tako da nema namere ruske strane da se prekine snabdevanje.

 • Jovana24

  20.6.2022 #1 Author

  Zanimljivo. Sta ce, mora uvesti i to ugalj uprkos silnim izjavama kako ce biti nezavisni…

  Odgovori

 • MARKO7

  20.6.2022 #2 Author

  Pa nek se vrate što pre…

  Odgovori

 • MAJA

  20.6.2022 #3 Author

  Sto se mora nije tesko

  Odgovori

 • TATJANA

  20.6.2022 #4 Author

  E vi da pogazite rec, zadnje vreme

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  20.6.2022 #5 Author

  Kako su govorili stari
  Sila zakon menja

  Odgovori

 • kaćica

  20.6.2022 #6 Author

  Bravo za Nemacku.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.6.2022 #7 Author

  Sva ta obecanja sada padaju u vodu,mora da se prilagode situaciji…

  Odgovori

 • MAJA

  20.6.2022 #8 Author

  Zna se ko je velesila

  Odgovori

 • goca87

  21.6.2022 #9 Author

  Snalaze se….

  Odgovori

 • VOJKAN

  21.6.2022 #10 Author

  Zato se kaže nužda zakon menja

  Odgovori

 • MAJALG

  21.6.2022 #11 Author

  Koliko god tezili nekim ciljevima kada postsne gusto moraju da se primene mere koje nisu dobre za zelenu agendu ali da bi ekonomija opstala moraju se sprovesti.

  Odgovori

 • VERA

  21.6.2022 #12 Author

  Ovo samo ide ukrug. Bolje ici sa zelenim izvorima energije a ne na starom

  Odgovori

 • MarijaS

  30.6.2022 #13 Author

  Snalazi se ko kako ume i zna.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...