Zbog smanjenja ruskih isporuka u EU

Evropi preti nestašica gasa usred zime

EUSvetVesti

17.6.2022 14:34 Autor: Vladimir Jokanović 9

Evropi preti nestašica gasa usred zime Evropi preti nestašica gasa usred zime
Evropa rizikuje da ostane bez zaliha prirodnog gasa usred vrhunca zimske potražnje ako ruska isporuka preko gasovoda „Severni tok 1“ bude potpuno zaustavljena, upozorili... Evropi preti nestašica gasa usred zime

Evropa rizikuje da ostane bez zaliha prirodnog gasa usred vrhunca zimske potražnje ako ruska isporuka preko gasovoda „Severni tok 1“ bude potpuno zaustavljena, upozorili su stručnjaci. U najgorem slučaju, ako pomenuti gasovod bude potpuno zatvoren, Evropa neće uspeti da dostigne nivoe skladištenja koje je planirala Evropska unija.

Prema oceni britanske konsultantske kuće Wood Mackenzie, EU bi do januara naredne godine mogla sasvim ostati bez zaliha gasa. „Čak uzimajući u obzir kontramere moglo bi da bude neizbežno da će doći do određenog ograničenja potražnje“, saopštila je Wood Mackenzie, prenosi Bloomberg.

U potezu koji je uzdrmao energetska tržišta i podstakao novi rast cena, ruski gasni gigant Gazprom smanjio je isporuke gasa kupcima u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Austriji u poslednja dva dana. Izvoz je redukovan za oko 60 odsto, a cene gasa porasle su od tada za oko 25 odsto.


Gazprom je objasnio da je morao da ograniči kapacitet „Severnog toka 1“ preko Baltičkog mora zbog problema sa remontom turbina koje proizvodi nemački Siemens AG. Nemačka je međutim osporila ovo obrazloženje, ocenjujući da je smanjenje isporuka „politički motivisano“ i usmereno na uznemiravanje tržišta.

Izvor: ICE-Endex

Ukoliko smanjenje isporuka bude potrajalo, to bi moglo da poremeti plansko letnje popunjavanje skladišta baš u trenutku kada se zalihe obnavljaju, podstičući optimizam da će EU doći do minimalnog nivoa popunjenosti od 80 odsto pre 1. novembra.

Potpuni prekid isporuka putem pomenutog gasovoda ostavio bi popunjenost skladišta u Evropi na 59 odsto do 1. novembra. Ako bi gasovod nastavio da isporučuje gas sa trenutnih 40 odsto kapaciteta, onda bi nivo skladištenja do 1. novembra mogao da dostigne 67 odsto.

Gazprom nije oštećen zbog smanjenja isporuka Evropi, jer su cene nekoliko puta porasle, rekao je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora kompanije. „Da, imamo smanjenje isporuke gasa Evropi za nekoliko desetina odsto. Samo cene su porasle, ne desetine odsto, već nekoliko puta“, naveo je Miler, prenosi TASS.

Izvor: Gazprom

On je ocenio da se „menja ekonomska paradigma“ i da je ceo svet bio svedok šokova cena gasa, ekstremno visoke nestabilnosti na tržištima roba i veoma visoke inflacije. „Sve ovo nije počelo juče, a ni danas, nego moram da kažem zahvaljujući stranim regulatorima, posebno evropskim“, rekao je Miler.

On je istakao da je jedan od razloga trenutnih procesa „treći energetski paket“ kojim je nedavno ukinuto vezivanje cene gasa za kotacije nafte. „Sada ne žele da ga se sećaju. Svi potrošači žele da se vrate vezivanju ugovornih cena gasa za cene nafte, jer su to niže cene za gas“, naveo je Miler.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je smanjenje isporuka gasa nizu evropskih zemalja zbog toga što usled sankcija Siemens turbine koje se koriste sa snabdevanje gasom kroz „Severni tok 1“ nisu vraćene sa popravke iz Kanade, tako da nema namere ruske strane da se prekine snabdevanje.

  • Ika

    17.6.2022 #1 Author

    Nije valjda??

    Odgovori

  • TATJANA

    17.6.2022 #2 Author

    Pa normalno da je iz politickih razloga

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.6.2022 #3 Author

    Naravno da nece imati dovoljno za celu zimu,ali sami su doveli da do toga dodje…

    Odgovori

  • SRDJAN

    18.6.2022 #4 Author

    Snaci ce se na neke alternativne nacine al to ce mnogo vise da kosta tu nema dileme. Bice opet sve po narodu. A dal ce moci narod nove cene da placa e to cemo tek videti.

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #5 Author

    Pod uticajem USA-a evropa trpi i tek ce osetiti kad su energenti u pitanju, umesto da se bore za prekid rata oni naoruzavaju Ukrajinu i samim tim podsticu nastavak rata.

    Odgovori

  • DIXI

    18.6.2022 #6 Author

    Svima preti nestasica

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.6.2022 #7 Author

    Smisliće oni nešto… Ne brinemo se!

    Odgovori

  • Milovan94

    19.6.2022 #8 Author

    Tako im.i treba kada su se zamerili Rusiji

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #9 Author

    Verujem da to neće dozvoliti, sad se samo polemiše.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...