Gazprom tvrdi da je isporuka smanjena zbog tehničkih problema

Habek: Ruske restrikcije gasa za Nemačku politički motivisane

EUSvetU fokusuVesti

16.6.2022 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Habek: Ruske restrikcije gasa za Nemačku politički motivisane Habek: Ruske restrikcije gasa za Nemačku politički motivisane
Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) smatra da su restrikcije gasa koje je Rusija uvela njegovoj zemlji politički motivisane. “Cilj Rusije je da... Habek: Ruske restrikcije gasa za Nemačku politički motivisane

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) smatra da su restrikcije gasa koje je Rusija uvela njegovoj zemlji politički motivisane.

“Cilj Rusije je da izazove nemire i podstakne rast cena. Rusko državno preduzeće Gazprom je smanjilo isporuke preko gasovoda “Severni tok 1” za 40 odsto i najavilo dodatne restrikcije”, kaže Habek, prenosi agencija DPA.

Iz kompanije Gazprom tvrde da je smanjenje neophodno jer kompanija Siemens Energy nije popravila kompresor za gas. Habek je, međutim, naglasio da su razlozi za restrikcije politički, a ne tehnički.

Rusko preduzeće najavilo je da će kroz “Severni tok 1” dnevno do Nemačke moći da ide najviše 67 milona kubnih metara gasa. “Severni tok 1” ide preko Baltičkog mora i glavno je postrojenje za snabdevanje Nemačke gasom iz Rusije.

Habek je podsetio da je Rusija ranije prekinula isporuke gasa Bugarskoj, Poljskoj i Danskoj i da je uvela sankcije kompaniji Gazprom Germania koja je ćerka firma ruskog koncerna. Sankcije su usledile pošto je nemačka Savezna agencija za mreže u aprilu preuzela kontrolu nad kompanijom Gazprom Germania.

„U Nemačkoj nema problema sa snabdevanjem. Snabdevači su do sada, dodao je, uvek uspevali da pronađu gas iz drugih izvora. Ipak, treba sačekati da se vidi kakve će biti posledice ruskih restrikcija”, rekao je Habek.

U ministarstvu privrede kažu da se zalihe gasa neće smanjiti posle koraka koje je pokrenuo Gazprom. Skladišta gasa, rekla je jedna portparolka, trenutno su 56 odsto popunjena.

Posle najave novih restrikcija, veleprodajna cena gasa je naglo porasla. Gas koji tek treba da stigne na holandskoj trgovačkoj platformi TTF košta 108,6 evra po megavat-času, dok je dan ranije cena bila 97 evra. Cena je 13. juna bila 83,4 evra, a 1. juna je iznosila 79,4 evra.

Cena gasa inače prilično varira. Megavat-čas je 7. marta koštao 206,9 evra, a 15. juna prošle godine 18,9 evra.

  • MARKO7

    16.6.2022 #1 Author

    Šta li će ovo biti boga pitaj…

    Odgovori

    • SNEZANA

      17.6.2022 #2 Author

      Sto se kaze, neka nam je samo Bog u pomoci

      Odgovori

  • TATJANA

    16.6.2022 #3 Author

    Normalno da su politicki razlozi

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.6.2022 #4 Author

    Sad je Rusija politicki motivisana,a sve sto rade Rusiji nije?!Smesni su sa izjavama…

    Odgovori

  • EVA57

    16.6.2022 #5 Author

    Šta god rekli, od toga gas neće poteći, dok Rusi to ne odluče.

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #6 Author

    Kako glup komentar jednog ministra, pa oni mogu da rade sta im je volja a cim su oni pogodjeni nekim merama onda je to problem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...