nastavak saradnje dve države

Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti energetike

BiznisRegionVesti

10.6.2022 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti energetike Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti energetike
Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u petak u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom (Peter Siarto), Memorandum o razumevanju o... Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti energetike

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u petak u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom (Peter Siarto), Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje dve države u oblasti energetike.

„Potpisali smo važne sporazume i ugovore koji građanima Srbije garantuju bezbedno i sigurno snabdevanje gasom pred predstojeću zimu“, rekao je Mali i podsetio da je 25. maja u Budimpešti sa Sijartom potpisao konkretan sporazum o saradnji u oblasti energetike kada su sirova nafta i gas u pitanju.

Mali je novinarima u Vladi Srbije rekao da ovaj sporazum, osim saradnje u vezi sa naftom, podrazumeva i nabavku električne energije od treće strane i građenje novog interkonektora između Mađarske i Srbije kako bi mogao da se obezbedi dovoljan kapacitet dalekovoda za prenos električne energije.

Osim sporazuma, na sastanku su potpisani i konkretni ugovori između Srbijagasa i mađarske kompanije MVM CEEnergy Zrt. o skladištenju i nabavljanju gasa za potrebe Srbije.

„Potpisan je ugovor o skladištenju i kupovini 500 miliona metara kubnih gasa. Mi ćemo dva skladišta zakupiti u Mađarskoj, a od 1. jula ćemo krenuti da ih punimo u naredna tri meseca. Od 1. oktobra ćemo imati priliku da povlačimo gas iz tih skladišta u Srbiju. Na taj način ćemo u potpunosti da obezbedimo neophodan gas za funkcionisanje naše privrede i za naše građane za predstojeću zimu“, rekao je Mali.

Mali je rekao da u Banatskom dvoru postoji srpsko skladište gasa sa oko 200 miliona metara kubnih ovog energenta na raspolaganju.

„Narednih 55 dana napunićemo naš deo tog skladišta, ukupno 270 miliona metara kubnih gasa i sa ovih 500 koje ćemo imati od oktobra u potpunosti ćemo obezbediti količine gasa za funkcionisanje naše privrede i za naše građane“, rekao je on i naglasio da je u ovom trenutku „mnogo važnije imati gas, nego sama cena gasa“.

Foto: Rawpixel.com

Mali je naglasio da Srbija čini sve da negativne posledice krize budu što manje, da su zamrznute cene osnovnih životnih namirnica, kao i da se kontrolišu cene goriva na pumpama i da nema promena cene struje.

Na pitanje koliko će Srbiju koštati skladištenje gasa u Mađarskoj, ministar je rekao da ne želi da govori o ukupnoj ceni aranžama ali da će biti finansiran delom iz budžeta Srbije, a delom iz sredstava koja će se obezbediti kroz kredit OTP banke i mađarske Eksim banke.

„U kojoj proporciji će to biti još razgovaramo. U ponedeljak ćemo uplatiti 65,7 miliona evra kako bi ova skladišta rezervisali ali pregovaramo o dinamici isplate, a ceo novac će biti obezbeđen iz ova tri izvora“, rekao je Mali.

Najavio je da će u narednih nekoliko dana vlada izaći sa konkretnim predlogom o proizvodnji uglja.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto istakao je da je da ovaj ugovor obezbeđuje nesmetano snabdevanje gasom u narednom periodu.

„Uloga Mađarske u snabdevanju energentima u celom regionu je važna. Dodatni sporazum koji je potpisan između dve zemlje je važan kako bi se povezala tržišta električne energije dve zemlje. Na taj način se povezujemo i sa Slovenijom, što doprinosi bezbednosti snabdevanja i prenosu električne energije i povećanju kapaciteta“, rekao je Sijarto.

On je istakao da će se na godišnjem nivou povećati prenos struje izmedju Mađarske i Srbije sa dosadašnjih 1.000 megavata na 1.500 megavata uz pomoć novog prenosnog voda koji će biti izgrađen do 2028. godine. 

  • MARKO7

    10.6.2022 #1 Author

    Pa bitno je da smo našli partnerstvo…

    Odgovori

  • TATJANA

    10.6.2022 #2 Author

    Odlicno, nadamo se dobroj saradnji

    Odgovori

  • IVAN

    11.6.2022 #3 Author

    Treba nam dobra saradnja sa komsijama.

    Odgovori

  • Milovan94

    11.6.2022 #4 Author

    Isti su nam interesi tako da je dobro razvijati saradnju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...