Redovni program za kupovinu obveznica bi trebalo da bude ugašen ove jeseni

ECB u julu ukida podsticaje za ekonomije u evrozoni

Vesti

10.6.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ECB u julu ukida podsticaje za ekonomije u evrozoni ECB u julu ukida podsticaje za ekonomije u evrozoni
Iz Evropske centralne banke (ECB) saopšteno je da će u julu ugasiti podsticaje za ekonomije evrozone i podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala... ECB u julu ukida podsticaje za ekonomije u evrozoni

Iz Evropske centralne banke (ECB) saopšteno je da će u julu ugasiti podsticaje za ekonomije evrozone i podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju podstaknutu poskupljenjem energenata i hrane, ali i drugih dobara i usluga.

Banka je na kraju marta ugasila krizni pandemijski program kupovine obveznica (PEPP), vredan 1,85 biliona evra, a redovni program (APP) trebalo je da bude ugašen ove jeseni, ali raspored je poremetio rat u Ukrajini, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Zato je ECB najavila da će program za podsticanje ekonomije evrozone koji je pokrenut nakon dužničke krize ugasiti 1. jula.

Inflacija u evrozoni dostigla je u maju 8,1 odsto, što najviši nivo od 1997. godine, kada je evropski statistički ured počeo da objavljuje podatke. Ovako visoku inflaciju podstaklo je poskupljenje energenata i hrane zbog rusko-ukrajinskog sukoba i sankcija Zapada.

Inflatorni pritisci u međuvremenu su pojačani i prošireni, pa sada snažno rastu cene brojnih dobara i usluga, rekli su iz ECB-a, podigavši procenu inflacije u ovoj godini s 5,1 na 6,8 odsto.

Podignuta je i prognoza inflacije u idućoj godini, sa 2,1 na 3,5 odsto. U 2024. rast cena trebao bi da uspori na 2,1 odsto, što je 0,2 procentna boda više nego što je banka prognozirala u martu.

Kako bi obuzdala inflaciju, ECB je najavila da će u julu podići ključne kamatne stope u evrozoni za četvrtinu procentnog boda. Trenutno ključna kamatna stopa iznosi nula odsto, na kamatna stopa na depozite minus 0,5 odsto.

Novo povećanje očekuje se i u septembru, a moguće je da će biti više od četvrtine procentnog boda, ako se srednjoročne prognoze inflacije ne poboljšaju.

Banka tako zaoštrava monetarnu politiku, uprkos tome što, zbog sukoba u Ukrajini, očekuje slabiji rast ekonomije.

U ovoj godini ECB sada očekuje rast ekonomije evrozone od 2,8 odsto, snizivši prognozu iz marta za 0,9 procentnih bodova. Banka je spustila i prognozu za iduću godinu, s 2,8 na 2,1 odsto, a istu stopu rasta očekuje i u 2024. godine, potvrdivši prognozu s početka proleća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...