ECB priprema novi program otkupa državne imovine

Rekordna razlika u prinosima na obveznice Italije i Nemačke

EUVesti

6.6.2022 14:09 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rekordna razlika u prinosima na obveznice Italije i Nemačke Rekordna razlika u prinosima na obveznice Italije i Nemačke
Evropska centralna banka (ECB) trebalo bi ove nedelje da podrži predlog za stvaranje novog programa otkupa obveznica koji je potreban državama evrozone, poput Italije,... Rekordna razlika u prinosima na obveznice Italije i Nemačke

Evropska centralna banka (ECB) trebalo bi ove nedelje da podrži predlog za stvaranje novog programa otkupa obveznica koji je potreban državama evrozone, poput Italije, da bi stabilizovale troškove zaduživanja koji izmiču kontroli.

Referentni italijanski prinosi pali su u ponedeljak nakon izveštaja da ECB raspravlja o novom programu, uoči ovonedeljnog sastanka na kojem se očekuje da će biti posvećen problemu inflacije, prenosi Nasdaq. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice pali su za četiri bazna poena ili 3,37 odsto.

Izveštaji da bi ECB trebalo da ojača podršku tržišta ranjivih država evrozone, ako budu pogođena rasprodajom obveznica, podstakli su nestabilnost u trgovanju.

Prema navodima Financial Timesa, koji se poziva na neimenovane izvore, očekuje se da će većina od 25 članova guvernerskog saveta podržati predlog novog programa otkupa obveznica.

Na italijanske obveznice utiču dve suprotne sile, ocenjuju analitičari – prošlonedeljno proširenje na bazi očekivanja zaoštravanja mera ECB i nagoveštaj mogućnosti upravljanja otkupom državnih obveznica. Investitori su povećali svoje opklade na povećanje kamatnih stopa ECB nakon rasta stope inflacije u evrozoni u maju na 8,1 odsto.

Prinosi na nemačke desetogodišnje obveznice, koje su merilo za evrozonu, porasle su blizu maksimuma iz 2014. godine na 1,28 odsto. Razlika između desetogodišnjih prinosa na italijanske i nemačke obveznice povećana je na 208 baznih poena, što je najveći raspon zabeležen u protekle dve godine.

Razlika između referentnih prinosa nemačkih i italijanskih obveznica posmatra se kao merilo finansijskog stresa u evrozoni.

ECB je ranije saopštila da se njen kontinuirani program otkupa imovine od 20 milijardi evra mesečno neće završiti do početka jula i da će tek „neko vreme“ nakon toga razmotriti povećanje kamatnih stopa.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Pa dobro to se i očekivalo, Nemačka je dosta napredna država…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #2 Author

    Kamatna stopa ce porasti sigurno i kod njih…

    Odgovori

  • kaćica

    6.6.2022 #3 Author

    Nista se ne zna,vreme ce pokazati.

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.6.2022 #4 Author

    Nemacka jedna od vodecih sila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...