Kraj ere negativnih trošova zaduživanja

ECB najavila plan povećanja kamatnih stopa u julu i septembru

BankeEUNovacVesti

9.6.2022 14:54 Autor: Vladimir Jokanović 4

ECB najavila plan povećanja kamatnih stopa u julu i septembru ECB najavila plan povećanja kamatnih stopa u julu i septembru
Evropska centralna banka (ECB) iznela je planove za povećanje kamatnih stopa prvi put posle više od jedne decenije, čime se pridružila mnogim centralnim bankama... ECB najavila plan povećanja kamatnih stopa u julu i septembru

Evropska centralna banka (ECB) iznela je planove za povećanje kamatnih stopa prvi put posle više od jedne decenije, čime se pridružila mnogim centralnim bankama u podizanju troškova zaduživanja, u pokušaju da obuzda dalji rast inflacije.

ECB je saopštila da namerava da podigne svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na idućem sastanku u julu na minus 0,25 odsto, prenosi Wall Street Journal. ECB će ponovo podići kamatnu stopu u septembru, verovatno za više od 0,25 procentnih poena, a 1. jula će okončati veliki program otkupa obveznica.

„Ukoliko se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, veći porast biće prikladan na sastanku u septembru“, navedeno je u saopštenju ECB. Osim toga, „na osnovu svoje trenutne procene, Guvernerski savet predviđa da će postepeni, ali održiv put daljeg povećanja kamatnih stopa biti prikladan“.

To bi dovelo kamatnu stopu najmanje na nulu do kraja sledećeg kvartala, sa sadašnjih minus 0,5 odsto, čime bi bio završen osmogodišnji period negativnih troškova zaduživanja i potvrđen plan predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde). ECb predviđa da će se inflacija do 2024. godine spustiti na 2,1 odsto, što je i dalje više od projektovanog cilja od dva procenta.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa ovo je baš loša vest…

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #3 Author

    Videcemo sta ce odluciti u Septembru…

    Odgovori

  • Jovana24

    10.6.2022 #4 Author

    Mi kredite nemamo samo na ličnom nivou.. I oni koji ga ne zele- zaduzeni su, drzava se zaduzila u njihovo ime, u ime svih nas…Sada rastu sve kamatne stope. I deca naše dece bice zaduzena.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...