Većina evropskih kompanija i dalje kupuje ruski gas

Gazprom prekinuo isporuke neplatišama

EUSvetVesti

10.6.2022 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 10

Gazprom prekinuo isporuke neplatišama Gazprom prekinuo isporuke neplatišama
Svim zapadnim kompanijama koje su odbile da plate po novim pravilima već su prekinute isporuke gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim... Gazprom prekinuo isporuke neplatišama

Svim zapadnim kompanijama koje su odbile da plate po novim pravilima već su prekinute isporuke gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, ne planiraju se nova gašenja, jer preostali kupci ruski gas plaćaju u rubljama.

„Ne, sve je već postavljeno. Svi rade po novom sistemu, koji je naveden u dekretu“, odgovorio je Peskov na pitanje o planovima Rusije da isključi isporuke gasa zapadnim kompanijama, prenosi Komersant. Istovremeno, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, rekao je da sve „neprijateljske“ zemlje treba da budu odsečene od isporuka ruskog gasa.

Od 1. aprila Gazprom je u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina prešao na naplatu gasa u rubljama od evropskih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, odnosno od zemalja EU. Evropski kupci prenose sredstva u evrima ili dolarima na račun Gazprombanke, koje se pretvaraju u rublje i uplaćuju na račun kompanije.

Izvor: Gazprom

Ukupno šest kompanija iz pet evropskih zemalja do 1. juna nije prešlo na sistem plaćanja u rubljama, a rokovi plaćanja su istekli. Poljska, Holandija, Danska, Bugarska i Finska ranije su odbile da plaćaju ruski gas u rubljama po novoj šemi. Gazprom je obustavio isporuke gasa u ove zemlje.

To znači da je većina evropskih kupaca ipak prihvatila novi sistem plaćanja, prenosi Vzgljad. Najveći kupac u EU, Nemačka, koja kupuje oko 40 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje prešla je na plaćanje gasa u rubljama. Holandija, koja je odbila rusku šemu plaćanja, i dalje kupuje ruski gas, ali preko drugih trgovaca.

Gazprom će ipak izgubiti ugovore za izvoz u Evropu u obimu od 20 do 30 milijardi kubnih metara godišnje. To je ekvivalent od 13 do 20 odsto manje ukupnog izvoza Gazproma u EU, koji je 2021. godine iznosio 155 milijardi kubnih metara. Najviše će se smanjiti isporuke gasovodom „Severni tok 1“, za 6-15 milijardi kubnih metara, jer su ovim putem gas dobijali holandski, danski i britanski kupci.

 • SNEZANA

  10.6.2022 #1 Author

  Posteno i zbog drugih

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  10.6.2022 #2 Author

  Tako i treba

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.6.2022 #3 Author

  Naravno,niste platlili-nema isporuke!

  Odgovori

 • Milovan94

  11.6.2022 #4 Author

  Teško da se može smanjiti nezavisnost od Rusije.

  Odgovori

 • MAJALG

  12.6.2022 #5 Author

  Skoro pa je nemoguce smanjiti zavisnos od Ruskih energenata, a vreme ce to i pokazati.

  Odgovori

 • STRELAC

  12.6.2022 #6 Author

  Nema kod Putina “na dodjem ti”!😉

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.6.2022 #7 Author

  Zapadne zemlje su mislile da ce Rusija popustiti sto se tice valute placanja, ali na njihovu zalost nije.

  Odgovori

 • TINA

  12.6.2022 #8 Author

  Pa kako da koriste gas ako ne plate

  Odgovori

 • VERA

  12.6.2022 #9 Author

  Opadni Ruse, sa njima nema cile-mile.

  Odgovori

 • MAJALG

  19.6.2022 #10 Author

  Rusi i dalje mogu da sebi priuste da zatvore gas kada im se hoce.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...