Većina evropskih kompanija i dalje kupuje ruski gas

Gazprom prekinuo isporuke neplatišama

EUSvetVesti

10.6.2022 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 10

Gazprom prekinuo isporuke neplatišama Gazprom prekinuo isporuke neplatišama
Svim zapadnim kompanijama koje su odbile da plate po novim pravilima već su prekinute isporuke gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim... Gazprom prekinuo isporuke neplatišama

Svim zapadnim kompanijama koje su odbile da plate po novim pravilima već su prekinute isporuke gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, ne planiraju se nova gašenja, jer preostali kupci ruski gas plaćaju u rubljama.

„Ne, sve je već postavljeno. Svi rade po novom sistemu, koji je naveden u dekretu“, odgovorio je Peskov na pitanje o planovima Rusije da isključi isporuke gasa zapadnim kompanijama, prenosi Komersant. Istovremeno, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, rekao je da sve „neprijateljske“ zemlje treba da budu odsečene od isporuka ruskog gasa.

Od 1. aprila Gazprom je u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina prešao na naplatu gasa u rubljama od evropskih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, odnosno od zemalja EU. Evropski kupci prenose sredstva u evrima ili dolarima na račun Gazprombanke, koje se pretvaraju u rublje i uplaćuju na račun kompanije.

Izvor: Gazprom

Ukupno šest kompanija iz pet evropskih zemalja do 1. juna nije prešlo na sistem plaćanja u rubljama, a rokovi plaćanja su istekli. Poljska, Holandija, Danska, Bugarska i Finska ranije su odbile da plaćaju ruski gas u rubljama po novoj šemi. Gazprom je obustavio isporuke gasa u ove zemlje.

To znači da je većina evropskih kupaca ipak prihvatila novi sistem plaćanja, prenosi Vzgljad. Najveći kupac u EU, Nemačka, koja kupuje oko 40 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje prešla je na plaćanje gasa u rubljama. Holandija, koja je odbila rusku šemu plaćanja, i dalje kupuje ruski gas, ali preko drugih trgovaca.

Gazprom će ipak izgubiti ugovore za izvoz u Evropu u obimu od 20 do 30 milijardi kubnih metara godišnje. To je ekvivalent od 13 do 20 odsto manje ukupnog izvoza Gazproma u EU, koji je 2021. godine iznosio 155 milijardi kubnih metara. Najviše će se smanjiti isporuke gasovodom „Severni tok 1“, za 6-15 milijardi kubnih metara, jer su ovim putem gas dobijali holandski, danski i britanski kupci.

  • SNEZANA

    10.6.2022 #1 Author

    Posteno i zbog drugih

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    10.6.2022 #2 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.6.2022 #3 Author

    Naravno,niste platlili-nema isporuke!

    Odgovori

  • Milovan94

    11.6.2022 #4 Author

    Teško da se može smanjiti nezavisnost od Rusije.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.6.2022 #5 Author

    Skoro pa je nemoguce smanjiti zavisnos od Ruskih energenata, a vreme ce to i pokazati.

    Odgovori

  • STRELAC

    12.6.2022 #6 Author

    Nema kod Putina “na dodjem ti”!😉

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.6.2022 #7 Author

    Zapadne zemlje su mislile da ce Rusija popustiti sto se tice valute placanja, ali na njihovu zalost nije.

    Odgovori

  • TINA

    12.6.2022 #8 Author

    Pa kako da koriste gas ako ne plate

    Odgovori

  • VERA

    12.6.2022 #9 Author

    Opadni Ruse, sa njima nema cile-mile.

    Odgovori

  • MAJALG

    19.6.2022 #10 Author

    Rusi i dalje mogu da sebi priuste da zatvore gas kada im se hoce.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...