Gazprom obustavio isporuke za šest kompanija

Većina evropskih uvoznika prešla na plaćanje gasa u rubljama

AnalizaU fokusu

2.6.2022 11:56 Autor: Vladimir Jokanović 13

Većina evropskih uvoznika prešla na plaćanje gasa u rubljama Većina evropskih uvoznika prešla na plaćanje gasa u rubljama
Gazprom je 1. juna kompletirao spisak evropskih kompanija koje su odbile plaćanje gasa u rubljama. Reč je o šest kompanija iz pet zemalja koje... Većina evropskih uvoznika prešla na plaćanje gasa u rubljama

Gazprom je 1. juna kompletirao spisak evropskih kompanija koje su odbile plaćanje gasa u rubljama. Reč je o šest kompanija iz pet zemalja koje nisu ispunile zahtev Rusije da gas plaćaju isključivo u rubljama, dok je većina evropskih kompanija i država ipak prihvatilo novu šemu plaćanja.

Budući da su majski rokovi plaćanja prošli, ne očekuje se da će druge evropske kompanije odustati od uvoza ruskog gasa.

Isporuke gasa najpre su prekinute bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG, još u aprilu. Gazprom je zatim 21. maja isključio finski Gasum, a 31. maja gas iz Rusije prestao je da se isporučuje holandskoj kompaniji GasTerra. Od 1. juna prekinute su isporuke za dansku kompaniju Orsted i za Shell Energy Europe, prenosi ruski Vzgljad. Prethodno je početkom aprila Litvanija saopštila da je prekinula uvoz gasa iz Rusije.

„Verujem da je ovo maksimalan broj kompanija koje su odbile da pređu na plaćanje u rubljama. Naš institut i drugi stručnjaci predvideli su upravo takvu listu. Danska i holandska vlada zvanično su zabranile svojim kompanijama prelazak na šemu plaćanja u rubljama još u aprilu. Kasnije im se pridružila Finska“, rekao je direktor moskovskog Instituta za energetiku i finansije Aleksej Gromov.

Kompanije iz ostalih evropskih zemalja nastavile su da uvoze ruski gas, ali ne izlaze u javnost sa detaljima svog novog sporazuma sa Gazpromom. Većina tvrdi da gas i dalje plaćaju evrima, ne pominjući otvaranje bankovnih računa u rubljama u Gazprombanci. Kompanija MVM iz Mađarske navodi da „plaća u evrima, a Gazprombanka ih konvertuje u rublje i uplaćuje Gazpromu“, prenosi Politico.

Izvor: Gazprom

Nemačka kompanija VNG saopštila je da će njihovi računi i dalje biti denominovani u evrima koje uplaćuju Gazprombanci u skladu sa procedurom, kao i da pretpostavlja da „konverzija u rublje neće izazvati nikakve poteškoće“, navodeći da je „otvaranje računa prošlo potpuno glatko“. Nemački uvoznik RWE saopštio je da je „spreman za plaćanje u evrima“, kao i da je otvorio odgovarajuće račune. „Ponašamo se u skladu sa evropskim i nemačkim propisima“, navela je kompanija.

Nemački Uniper, jedan od partnera Gazproma u finansiranju projekta „Severni tok 2“, potvrdio je da je otvorio račun u Gazprombanci i tako napravio aranžman za plaćanje u evrima u skladu sa novim mehanizmom plaćanja. Još jedna kompanija koja je učestvovala u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, francuska Engie izrazila je prošle nedelje spremnost „da izvrši svoje obaveze plaćanja“ sve dok je to u skladu sa evropskim okvirom sankcija. Budući da im dostava gasa nije u međuvremenu prekinuta, logično je zaključiti da su i oni platili.

Italijanska kompanija Eni saopštila je još sredinom maja da je započela „proces otvaranja dva računa u Gazprombanci“, a austrijska OMV je navela da je „primenila proces plaćanja u skladu sa sankcijama koji obezbeđuje da isporuke gasa mogu da budu plaćene na vreme“. Češka kompanija ČEZ kratko je saopštila da je uplatu izvršila u evrima u skladu sa preporukom Evropske komisije. „Nećemo komentarisati detalje“, naveli su češki uvoznici ruskog gasa.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

I slovački SPP tvrdi da je fakturu uplatio u evrima prema važećem ugovoru „na osnovu mišljenja EU da takvo plaćanje nije kršenje ili zaobilaženje sankcija. Geoplin iz Slovenije saopštio je da je „sa ruskim partnerom usaglasio proceduru plaćanja koja je u skladu sa ugovorom i istovremeno u okviru mera i preporuka institucija EU“.

Računica pokazuje da je Gazprom izgubio ugovore za isporuke od 20 do 30 milijardi kubnih metara godišnje, a to predstavlja 12 do 20 odsto ukupnog izvoza ruskog gasa u EU, koji je 2021. godine dostigao oko 155 milijardi kubnih metara. U međuvremenu u aprilu je došlo do značajnog priliva tečnog gasa u Evropu, a najveće količine stigle su na terminale u britanskim lukama.

Holandija i Danska računaju na taj gas, kao i na isporuke iz Norveške. Finska ima u planu da se snabdeva putem gasovoda iz Estonije, dok Poljska računa na pošiljke tečnog gasa koje bi stizale u njihove luke, kao i na gasovod Baltik kojim bi joj gas stizao iz Norveške. Poljska takođe ima pune rezervoare ruskog gasa. Bugarska računa na gas iz Azerbejdžana koji bi joj stizao preko Grčke.

Podsetimo, Rusija od 1. aprila prihvata isključivo plaćanje gasa u rubljama od kupaca iz EU. U tu svrhu predložila je evropskim kompanijama šemu otvaranja dva računa u Gazprombanci, jednog u evrima, a drugog u rubljama.

 • MARKO7

  2.6.2022 #1 Author

  Pa to je novoruski uslov trenutni,videćemo kako će ići.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  2.6.2022 #2 Author

  potražnja diktira uslove mogu kako hoće kad je velikom broju zemlja ruski gas neophodan za funkcionisanje privrede

  Odgovori

 • Emilija

  2.6.2022 #3 Author

  Mogu kako hoce a svako ima pravo izbora

  Odgovori

 • STRELAC

  2.6.2022 #4 Author

  I bi dan,kako je i rekao!

  Odgovori

 • TATJANA

  2.6.2022 #5 Author

  Nece pa hoce, prinudjeni su

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.6.2022 #6 Author

  Kad mnoge zemlje zavise od njih,naravno da moraju da se povinuju Rusiji i njihovim uslovima…

  Odgovori

 • TINA

  3.6.2022 #7 Author

  Gas je ruski, pa oni mogu da odredjuju inacin placanja

  Odgovori

 • Bella

  3.6.2022 #8 Author

  Znaci ko ima evre moze da se slika

  Odgovori

 • GAGA

  3.6.2022 #9 Author

  Pa logicno, uostalom zasto bi se trgovinska razmena Rusije i drugih drzava Evrope odvijala u dolarima

  Odgovori

 • BRANA19

  3.6.2022 #10 Author

  Pa moraju kad im je to svakako neophodno…

  Odgovori

 • VOJKAN

  3.6.2022 #11 Author

  Ipak im se ovako više isplati

  Odgovori

 • Lelica

  3.6.2022 #12 Author

  Takvi su uslovi,ko hoce gas mora tako.

  Odgovori

 • Lolek

  3.6.2022 #13 Author

  cerace se

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...