Uputstvo EU nalaže da kompanije otvore namenske račune u Gazprom banci

Napravljen plan za kupovinu ruskog gasa

BankeEUNovacVesti

16.5.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Napravljen plan za kupovinu ruskog gasa Napravljen plan za kupovinu ruskog gasa
Evropska unija usvojila je uputstvo koje njenim članicama omogućava da nastave da kupuju ruski gas i da ispune zahtev Moskve da on bude plaćen... Napravljen plan za kupovinu ruskog gasa

Evropska unija usvojila je uputstvo koje njenim članicama omogućava da nastave da kupuju ruski gas i da ispune zahtev Moskve da on bude plaćen u rubljama, a da pritom ne prekrše sankcije.

Kako prenosi američka agencija Bloomberg, Evropska komisija je na zatvorenom sastanku u petak obavestila svoje članice da se u novom uputstvu pojašnjava da kompanije mogu da otvore namenske račune u Gazprom banci i da gas plate u dolarima ili evrima, s tim što će nakon toga tražiti potvrdu da su izmirili ugovorne obaveze, prenosi N1.

Ukoliko kompanije koje kupuju ruski gas ispune te uslove, neće se smatrati da krše sankcije koje je Rusiji uvela EU, navodi se u uputstvu koje prenosi ruska agencija Tass.

Izvor Bloomberg-a naveo je da je tokom sastanka bilo dosta neslaganja, jer su Nemačka, Mađarska, Francuska i Italija podržavale plan, dok je Poljska dovela u pitanje zakonitost takve odluke.

Neke države su bile nezadovoljne zbog toga što se u novom uputstvu ne navodi eksplicitno da li evropske kompanije mogu da otvaraju račune u rubljama u Gazprom banci. EU je do sada to, kako je naglašeno, tretirala kao kršenje sankcija, ali se u novom uputstvu to ne ističe.

Američka agencija je pre nekoliko dana objavila da je oko 20 evropskih kompanija koje kupuju ruski gas već otvorilo namenske račune u Gazprom banci, a da je još 14 od te banke tražilo dokumentaciju neophodnu da to urade.

Prema uredbi koju je 31. marta potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, kupci gasa iz Evropske unije moraju da otvore račune u rubljama u Gazprom banci. Gas bi plaćali u dolarima ili evrima, koje bi banka menjala za rublje, i ta sredstva bi potom prebacivala na račune koje su kupci otvorili.

 • GOCA BG

  16.5.2022 #1 Author

  Na kraju opet svi kupuju od Rusije…

  Odgovori

 • MAJALG

  22.5.2022 #2 Author

  Sve je ovo ocekivano, velika je zavisnost od Ruskog gasa, a pogotovo zbog cene.

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #3 Author

  Bez gasa se ipak ne moze

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...