Pristižu računi u rubljama

Forma plaćanja ruskog gasa još nije svima jasna

BankeEUNovacSvetVesti

28.4.2022 12:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Forma plaćanja ruskog gasa još nije svima jasna Forma plaćanja ruskog gasa još nije svima jasna
Neke od najvećih evropskih kompanija spremaju se da koriste novi sistem plaćanja ruskog gasa u rubljama, kako zahteva Moskva, dok ih Brisel upozorava da... Forma plaćanja ruskog gasa još nije svima jasna

Neke od najvećih evropskih kompanija spremaju se da koriste novi sistem plaćanja ruskog gasa u rubljama, kako zahteva Moskva, dok ih Brisel upozorava da ne čine to i da se ne povinuju ruskim zahtevima, jer tako krše antiruske sankcije Evropske unije.

Bez obzira na upozorenja, distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju da otvore račune u rubljama u Gazprombanci u Švajcarskoj.

Svaka zemlja koja odbije da plati ruski gas u rubljama suočiće se sa prekidom isporuka, kao Poljska i Bugarska, upozorila je Moskva, nakon što su pomenute dve zemlje u sredu isključene iz ruskog sistema snabdevanja.

„Plaćanje u odgovarajućoj formi biće osnova za nastavak snabdevanja“, rekao je tim povodom portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Politico.

Oglasila se i Evropska komisija navodeći da je plaćanje Rusiji u rubljama zabranjeno, jer to podriva sankcije uvedene nakon invazije na Ukrajinu. „Naše smernice su ovde veoma jasne. Ako to nije predviđeno ugovorom, plaćanje u rubljama je kršenje naših sankcija“, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Izvor: Gazprom

Ona je dodatno upozorila kompanije sa ugovorima denomiranim u evrima ili dolarima, što je 97 odsto učesnika u gasnim poslovima EU i Rusije, ističući da „ne bi trebalo da pristanu na ruske zahteve“, jer bi to bilo kršenje sankcija i „veliki rizik za kompanije“, prenosi Bloomberg. S druge strane pojedine evropske diplomate ocenjuju da uputstva Brisela nisu dovoljno jasna i da potkopavaju jedinstvo EU. To navodno dovodi do sukoba unutar EU, koja 40 odsto gasa uvozi iz Rusije.

U smernicama objavljenim ranije ovog meseca, EK je navela da evropske kompanije mogu da otvore račun kod Gazprombanke (kao što je tražila Moskva) za plaćanje gasa u evrima i dolarima (kao što je navedeno u njihovim ugovorima), a da zatim potpišu izjavu da njihova obaveza plaćanja prestaje sa uplatom tog depozita. Kasnija konverzija tog depozita u rublje ostaje u ruskim rukama.

Pitanje deluje više formalno nego suštinsko, ali upravo je to ono na čemu insistira Brisel, kako bi izbegao faktičko plaćanje ruskog gasa u rubljama. Budući da računi ovih dana dospevaju na naplatu, prvi put od kada je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o obaveznoj naplati u rubljama gasa koji je izvezen u takozvane neprijateljske zemlje, vlade i kompanije širom EU moraju da odluče da li će ispunjavati nove uslove ili će se suočiti sa mogućom obustavom isporuka.

Karl Nehamer / Foto: Beta/AP

Premda su obe strane čvrste u svojim stavovima pronađen je kompromisni model plaćanja. O tome su još krajem marta razgovarali Putin i nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), polazeći od ideje da se promeni valuta plaćanja, ali ne i valuta ugovora, što bi zadovoljilo obe strane. Razradom ideje došlo se do tehničkog rešenja plaćanja, da zapadni kupci uplaćuju evre Gazprom banci, a da ona taj iznos pretvara u rublje i uplaćuje ga Gazpromu.

Nemačka je ponovila da kompanije treba da nastave da plaćaju u evrima, prateći smernice EU, a nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) upozorio je da se rizik od dodatnih ograničenja isporuka gasa mora shvatiti ozbiljno.

„Rusija pokazuje da je spremna da zaustavi isporuke gasa. Ja to shvatam ozbiljno“, rekao je Habek.

Ranije je austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio da će OMV nastaviti da plaća ruski gas u evrima. On je demantovao da je Austrija pristala da pređe na plaćanje gasa u rubljama. Međutim, prema pisanju Financial Timesa, OMV se sprema da otvori račune u rubljama kod Gazprombanke u Švajcarskoj, baš kao i nemački Unuper, dok italijanski Eni i dalje razmatra opcije. Četiri evropske kompanije navodno su već platile ruski gas rubljama, a desetine njih će otvoriti račune u rubljama.

Prema neimenovanim izvorima Bloomberga, Gazprombanka je odbila uplate za neke isporuke gasa Nemačkoj i Austriji u aprilu i maju, iako je trebalo da budu izvršene preko računa u rubljama. Uplatilac je bio Gazprom Marketing & Trading Ltd. pod kontrolom nemačkih vlasti preko Gazprom Germania GmbH iz kojeg se ruski Gazprom povukao krajem marta i sa kojom je u sporu. Ruski izvori za sada nisu komentarisali ovu informaciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...