EK podržala kompromisni model plaćanja

Evropske kompanije kupovaće ruski gas za evre

EUSvetVesti

26.4.2022 11:56 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evropske kompanije kupovaće ruski gas za evre Evropske kompanije kupovaće ruski gas za evre
Nemački energetski koncern Uniper saopštio je da je moguće da u budućnosti plaća ruski gas u evrima i istovremeno da ne prekrši antiruske sankcije,... Evropske kompanije kupovaće ruski gas za evre

Nemački energetski koncern Uniper saopštio je da je moguće da u budućnosti plaća ruski gas u evrima i istovremeno da ne prekrši antiruske sankcije, ali i da poštuje ruski zahtev o plaćanju gasa u rubljama. Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin najavio zapadnim zemljama da od aprila moraju da plaćaju gas u rubljama.

„Posle početne i stoga još uvek neobavezujuće procene i dalje verujemo da je odgovarajuća obrada plaćanja (u evrima) u budućnosti moguća“, saopštila je kompanija Uniper. Kompanija je u „bliskom kontaktu“ sa nemačkom vladom po tom pitanju, prenosi Komersant, pozivajući se na Reuters.

Putin je krajem marta najavio da će takozvane neprijateljske zemlje morati da plaćaju ruski gas u rubljama. Zemlje uvoznice kupovaće gas preko Gazprombanke, otvarajući tamo posebne račune u rubljama i stranoj valuti. Banka će morati da prihvati uplate u evrima i da ih samostalno pretvori u rublje.

Evropska komisija saopštila je da evropske kompanije mogu, pod određenim uslovima, da plaćaju ruski gas u rubljama bez kršenja sanikcija protiv Rusije. Prema EK, učešće ruske centralne banke u šemi plaćanja bilo bi kršenje sankcija, ali nije zabranjeno prebacivanje plaćanja u dolarima ili evrima u Gazprombanku, kako to zahteva Moskva.

Moskva je zapretila da će prekinuti isporuku gasa Evropi, ako zemlje EU ne počnu da plaćaju gas u rubljama. EU je odbila ruski zahtev za plaćanje u rubljama, ali Rusija nije prekinula isporuke posle 1. aprila, delimično zbog toga što računi za gas dospevaju krajem tekućeg meseca ili početkom maja, prenosi OilPrice.

EK je saopštila da evropske kompanije treba da nastave da plaćaju gas u valuti koja je navedena u ugovorima sa Gazpromom, a 97 odsto prodaje je ugovoreno u dolarima i evrima. „Kompanije sa ugovorima koji predviđaju plaćanja u evrima ili dolarima ne bi trebalo da pristaju na zahteve Rusije. To bi bilo u suprotnosti sa sankcijama“, ocenila je ranije EK.

Premda su obe strane bile čvrste u svojim stavovima pronađen je kompromisni model plaćanja. O tome su još krajem marta razgovarali Putin i nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), polazeći od ideje da se promeni valuta plaćanja, ali ne i valuta ugovora, što bi zadovoljilo obe strane. Razradom ideje došlo se do tehničkog rešenja plaćanja, da zapadni kupci uplaćuju evre Gazprom banci, a da ona taj iznos pretvara u rublje i uplaćuje ga Gazpromu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...