Berlin i Moskva nadomak dogovora

Utvrđivanje tehnike plaćanja ruskog gasa

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

31.3.2022 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 8

Utvrđivanje tehnike plaćanja ruskog gasa Utvrđivanje tehnike plaćanja ruskog gasa
Evropske zemlje mogle bi da nastave da plaćaju ruski gas u evrima, umesto u rubljama, kako je ranije tražio Kremlj, rekao je ruski predsednik... Utvrđivanje tehnike plaćanja ruskog gasa

Evropske zemlje mogle bi da nastave da plaćaju ruski gas u evrima, umesto u rubljama, kako je ranije tražio Kremlj, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Scholz).

Nemačka vlada saopštila je da je Putin rekao Šolcu da će idućeg meseca plaćanja iz Evrope „i dalje biti u evrima i da će se, kao i obično, prebacivati u Gazprom banku, koja nije pod sankcijama“, prenosi Daily Sabah. Banka bi zatim konvertovala uplate u rublje.

„Doneta odluka ne bi trebalo da dovede do pogoršanja ugovornih uslova za evropske kompanije uvoznike ruskog gasa“, navedeno je u saopštenju Kremlja nakon telefonskog razgovora. Šolc je, navodno, tražio od Putina pisane informacije kako bi „bolje razumeo proceduru“.

Putin je ocenio da je zamrzavanje deviznih rezervi ruske centralne banke iznudilo alternativni način plaćanja. Putin i Šolc dogovorili su se da će stručnjaci iz njihovih zemalja razgovarati o tome kako bi se plaćanje moglo izvršiti u rubljama, prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP

Razgovor Putina i Šolca usledio je nakon što je Nemačka u sredu aktivirala plan za hitne slučajeve za upravljanje snabdevanjem gasom, koji bi mogao da dovede do smanjenja snage najveće evropske privrede ako ruski zahtev za plaćanjem u rubljama poremeti ili zaustavi snabdevanje.

Za sada, međutim, još nije potvrđena saglasnost o načinu na koji će Nemačka plaćati ruski gas. Ruski stručnjaci za energetiku ističu da ne treba očekivati pristanak Berlina dok ne budu usaglašeni svi detalji dokumenta, ali ni Rusija ne želi da gubi milione evra dnevno, tako da je dogovor verovatan.

„Jedna od opcija je da se promeni valuta plaćanja, ali ne i valuta ugovora. To bi značilo da se plaćanje obavlja u rubljama prema važećem kursu, ali da evro ostaje valuta ugovora“, objasnio je Stanislav Mitrahovič, stručnjak vladinog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, prenosi Vzglyad.

Ova ideja bi zadovoljila obe strane, a njeno tehničko rešenje se razrađuje. U principu, novac bi trebalo preko podružnice u Rusiji da bude uplaćen Gazprom banci, koja bi zatim taj iznos pretvorila u rublje i uplatila ga na račun Gazproma. Na taj način bi Nemačka mogla da nastavi da kupuje gas u evrima, a Rusija da ga prodaje u rubljama.

Zemlje G7 odbile su ruski zahtev da se gas naplaćuje isključivo u rubljama. U ruskoj Državnoj dumi čuli su se predlozi da se „neprijateljskim zemljama“, odnosno onim koje su uvele sankcije Rusiji (zbog napada na Ukrajinu), u rubljama naplaćuju i druge robe, kao što su nafta, žito, đubriva, ugalj i metali, što bi pojačalo rizik od recesije u EU i SAD.

  • LJUBIŠA

    31.3.2022 #1 Author

    Ovo će biti interesantno 😎

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #2 Author

    Siguran sam da će Nemačka i Rusija da postignu dogovor što se tiče plaćanja gasa jer je to na korist obe države.

    Odgovori

    • SNEZANA

      31.3.2022 #3 Author

      Da,to bi svakako bila obostrana korist.

      Odgovori

  • TATJANA

    31.3.2022 #4 Author

    Pobedice obostrana korist

    Odgovori

  • GAGA

    31.3.2022 #5 Author

    Videcemo ko ce se poslednji smejati

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #6 Author

    Neka ih još ovaj mesec a posle u rubljama. 🤗

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #7 Author

    Zna Putin šta radi. Neće dozvoliti da rublja padne. Svi će morati platiti gas u rubljama!

    Odgovori

  • MAJALG

    3.4.2022 #8 Author

    Svi su vise nego svesni da ce iz ove price Rusi izaci kao pobednici, jer Evropa i svet previse zavise od Ruskih energenata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...