Posledice dramatičnog rasta cena energenata

Rekordna inflacija u Nemačkoj

SvetVesti

31.3.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rekordna inflacija u Nemačkoj Rekordna inflacija u Nemačkoj
Inflacija u Nemačkoj dostigla je u martu najviši nivo od ujedinjenja države 1990. godine, a tome je doprinelo dramatično poskupljenje energeneta. Potrošačke cene bile... Rekordna inflacija u Nemačkoj

Inflacija u Nemačkoj dostigla je u martu najviši nivo od ujedinjenja države 1990. godine, a tome je doprinelo dramatično poskupljenje energeneta. Potrošačke cene bile su za 7,3 odsto više nego u martu 2021. godine, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku.

Tako visoka inflacija zabeležena je u SR Nemačkoj 1981. godine kada su cene energenata naglo porasle zbog rata između Iraka i Irana, a sada je sličan efekat proizveo rat u Ukrajini. U februaru godišnja inflacija u Nemačkoj bila je 5,1 odsto, a potom su drastično poskupeli gorivo i grejanje, prenosi DPA.

Izvor: ECB@FT

Prema preliminarnim podacima, gas, struju i gorivo građani Nemačke plaćali su u martu za 39,5 odsto više nego prošle godine. U istom periodu životne namirnice poskupele su za 6,2 odsto, a potrošačke cene bile su za 2,5 odsto više nego u februaru ove godine.

Prema prognozi nemačke centralne banke cene će nastaviti rast zbog problema u lancima snabdevanja i očekivane nestašice pšenice koju najviše izvoze Rusija i Ukrajina. Anketa instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazuje da sve više firmi planira povećanje cena u naredna tri meseca.

Ekonomisti očekuju dalji rast cena i predviđaju da će godišnja inflacija u Nemačkoj u proseku da se kreće iznad šest odsto, a to će biti najviša stopa inflacije od ujedinjenja. Inflacija 1981. godine iznosila je 6,3 odsto. Nemački savet ekonomskih stručnjaka ukazao je da građani zbog rata u Ukrajini dugoročno treba da se pripreme za visoke cene energenata.

Nemački ekonomski stručnjaci očekuju od Evropske centralne banke da reaguje povećanjem kamatnih stopa. Oni ističu da je martovska inflacija u Španiji dostigla skoro 10 odsto, prenosi Reuters. Nemački bankari navode da „mantra ECB“ da će se inflacija vratiti na ciljani nivo od dva odsto sledeće godine više ne funkcioniše, kao i da je ECB u opasnosti da izgubi kredibilitet.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Rekordna inflacija je svuda u Evropi i pitanje je koliko će još da raste.

    Odgovori

  • zoran

    31.3.2022 #2 Author

    Spasavajuci Nemacku autoindustriju jeftinim novcem ova gospodja urusava kredibilitet ECB.
    Kad kompletna industrija stane njoj i dalje nece biti jasno sta se desava.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #3 Author

    Ne brinem se za njih…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    27.2.2023 #4 Author

    Ma kakva inflacija kod Nemaca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...