Inflacija direktno povezana sa sukobom u Ukrajini

Potrošačke cene u Španiji porasle 9,8 odsto

EUVesti

30.3.2022 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Potrošačke cene u Španiji porasle 9,8 odsto Potrošačke cene u Španiji porasle 9,8 odsto
Inflacija u Španiji je porasla najbržom stopom u skoro četiri decenije, što je posledica rasta računa za energiju zbog sukoba u Ukrajini. Sa naznakama... Potrošačke cene u Španiji porasle 9,8 odsto

Inflacija u Španiji je porasla najbržom stopom u skoro četiri decenije, što je posledica rasta računa za energiju zbog sukoba u Ukrajini.

Sa naznakama da će troškovi života na kontinentu i dalje rasti, španska statistička služba je saopštila da su potrošačke cene usklađene sa Evropskom unijom skočile 9,8 odsto u odnosu na mart prošle godine, čime je nadmašeno svih 15 procena ekonomista koje je Bloomberg anketirao.

Nacionalni indikator takođe beleži rast za 9,8 odsto, što je najznačajnije povećanje od 1985. godine, prvenstveno zbog poskupljenja cena hrane, goriva i struje.

Uskoro se očekuju i podaci Nemačke vezani za inflaciju, pri čemu podaci iz oblasti Severne Rajne-Vestfalije već ukazuju na još jedno prekoračenje na nacionalnom nivou, piše Bloomberg.

Krajem nedelje očekuje se i više podataka o inflaciji u evrozoni, gde je rast cena već skoro tri puta veći od ciljanih dva odsto Evropske centralne banke (ECB), a analitičari predviđaju novi maksimum.

Iako podaci već izazivaju bojazan od stagflacije, nekoliko zvaničnika ECB odbacilo je tu mogućnost, rekavši da će se privreda evrozone povećati za više od dva odsto, prema njihovom “težem” scenariju za 2022. godinu.

Španija će se verovatno naći među evropskim ekonomijama koje energetski šok izazvan ratom najteže pogađa.

U investicionom fondu JPMorgan prošle nedelje su smanjene prognoze ekonomskog rasta za 2022. godinu sa šest na 4,2 odsto.

U nesvakidašnjoj izjavi nakon objave podataka vezanih za inflaciju, špansko Ministarstvo ekonomije pripisalo je skoro tri četvrtine martovskog povećanja cena uticaju rata na troškove vezane za energiju i hranu.

Mere za smanjenje računa za struju i gorivo koje su najavljene ove nedelje pomoći će da se kratkoročno „obuzda povećanje troškova za kompanije i domaćinstva, kao i da se inflacija spusti na umerenije nivoe“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rastući troškovi goriva naveli su kamiondžije u Španiji da produže svoje proteste na treću nedelju, uprkos ponudi vlade da industriji dodeli milijardu evra direktne pomoći.

  • TATJANA

    30.3.2022 #1 Author

    Samo hrana, gorivo i struja.. Sitnica

    Odgovori

  • JANA

    30.3.2022 #2 Author

    Svuda i Evropi su cene korigovane ,kao i kod nasih komsija tako ce i kod nas biti vrlo uskoro …

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.3.2022 #3 Author

    Cela Evropa snosi posledice ali nema naznaka da ce stati rast cena.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    30.3.2022 #4 Author

    Kiša pada, isto verovatno zbog Rusije.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    31.3.2022 #5 Author

    porasle su i mnogo više samo se ne prikazuje u statistici kao i kod nas inflacije 8 – 9 % a sve poskupelo 100 %

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #6 Author

    Pa svuda je rast cena tako da ni Španija ne može biti izvan sveta.

    Odgovori

  • MARKO7

    7.6.2022 #7 Author

    Španija je po meni najgora sa cenama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...