Usporen rast u evrozoni u poslednjem kvartalu prošle godine

BDP evropske monetarne unije porastao za 0,3 odsto

EUVesti

31.1.2022 16:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

BDP evropske monetarne unije porastao za 0,3 odsto BDP evropske monetarne unije porastao za 0,3 odsto
Ekonomski rast širom evrozone usporen je krajem prošle godine, jer je zimski talas pandemije virusa Covid-19 omeo oporavak, posebno u Nemačkoj. BDP u evrozoni... BDP evropske monetarne unije porastao za 0,3 odsto

Ekonomski rast širom evrozone usporen je krajem prošle godine, jer je zimski talas pandemije virusa Covid-19 omeo oporavak, posebno u Nemačkoj. BDP u evrozoni porastao je za 0,3 odsto u periodu od oktobra do decembra, mnogo sporije od brze ekspanzije od 2,3 odsto koliko je zabeleženo u periodu od jula do septembra.

U poslednjem kvartalu prošle godine u nekim evropskim zemljama uvedena su ograničenja nakon ekspanzije zaraze korona virusa tokom jeseni. To je pogodilo kompanije u sektoru usluga, pri čemu je omikron varijanta korona virusa zadala još jedan udarac sektorima kao što su putovanja u decembru, prenosi Guardian.

Nemačka, najveća članica evrozone, povukla je unazad rast u evrozoni. Nemački BDP oslabio je za 0,7 odsto u poslednjem tromesečju, usled porasta broja zaraženih i kontinuiranog prekida u lancu snabdevanja. U decembru su uvedena ograničenja za nevakcinisane građane, a otkazani su i božićni marketi.

Francuska ekonomija ojačala je za 0,7 odsto u poslednjem kvartalu, jače nego što se očekivalo i zabeležila je najbolji godišnji rast od 1969. godine. Španija je zabeležila rast BDP za dva odsto, što je čini najbrže rastućom članicom evrozone koja je objavila brojke rasta za četvrti kvartal. BDP Italije porastao je za 0,6 odsto, a Portugala za 1,6 procenata.

Statističko telo Eurostat takođe procenjuje da su ekonomije evrozone i cele Evropske unije ojačale za 5,2 odsto tokom 2021. godine, nakon što se EU oporavljala od nagle recesije u 2020. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...