Rekordan rast ekonomije SAD

Američka privreda ojačala za 6,9 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine

SvetVesti

27.1.2022 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američka privreda ojačala za 6,9 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine Američka privreda ojačala za 6,9 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine
Američka ekonomija oporavljala se ubrzanim tempom u poslednjim mesecima 2021. godine, kada je talas delta varijante korona virusa popustio. Bruto domaći proizvod (BDP) rastao... Američka privreda ojačala za 6,9 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine

Američka ekonomija oporavljala se ubrzanim tempom u poslednjim mesecima 2021. godine, kada je talas delta varijante korona virusa popustio. Bruto domaći proizvod (BDP) rastao je po godišnjoj stopi 6,9 odsto tokom četvrtog kvartala prošle godine, saopštilo je u četvrtak američko Ministarstvo trgovine.

To je značajno više od srednje prognoze američkih ekonomista od 5,5 odsto. Takođe, podaci pokazuju da je ekonomski rast u trećem kvartalu prošle godine ubrzan za 2,3 odsto, prenosi Business Insider. Rast u poslednjem kvartalu prošle godine najjači je od trećeg kvartala 2020. godine kada je početni oporavak od karantina podstakao najjači rast BDP u istoriji SAD.

Najnovije ubrzanje rasta signalizira da je ekonomija puno otpornija na porast broja infekcija omikron varijantom korona virusa, nego što na delta soj. Takođe, rast u poslednjem kvartalu 2021. nagoveštava ubrzan rast tokom 2022. godine.


Na godišnjem nivou američka ekonomija porasla je u 2021. za 5,7 procenata, što je najveća jednogodišnja ekspanzija od 1984. godine. Nekoliko faktora i dalje koči oporavak. To su širenje omikron virusa, zastoj u globalnom lancu snabdevanja i visoka inflacija.

Porast kvartalne proizvodnje uglavnom je bio podstaknut snažnim povećanjem privatnih zaliha, izvozom, potrošnjom i fiksnim investicijama, navedeno je u izveštaju ministarstva. Pad državne i lokalne potrošnje uticao je na BDP tokom četvrtog kvartala, a ubrzan je i uvoz.

  • KOSTIĆ

    28.1.2022 #1 Author

    tome je doprinela farmaceutska industija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...