troškovi života vrtoglavo rastu u vodećoj privredi EU

Tempo poskupljenja uvoza malo popustio, energenti pritiskaju nemačku ekonomiju

EUVesti

29.3.2022 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tempo poskupljenja uvoza malo popustio, energenti pritiskaju nemačku ekonomiju Tempo poskupljenja uvoza malo popustio, energenti pritiskaju nemačku ekonomiju
Snažan tempo poskupljenja uvozne robe u Nemačkoj neznatno je oslabio, a energenti, kao glavni pokretači poskupljenja, nisu smanjio brzinu rasta vrednosti, saopštio je nemački... Tempo poskupljenja uvoza malo popustio, energenti pritiskaju nemačku ekonomiju

Snažan tempo poskupljenja uvozne robe u Nemačkoj neznatno je oslabio, a energenti, kao glavni pokretači poskupljenja, nisu smanjio brzinu rasta vrednosti, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku.

U februaru je uvoz poskupeo za 26,3 odsto međugodišnje, posle još snažnijeg rasta od 26,9 odsto u januaru i najvećeg poskupljenja od 1974. godine. Januarski uvoz je od prethodnog meseca poskupeo za 4,3 odsto, dok je u februaru stopa bila umerenija sa 1,3 odsto.

Statrističari upozoravaju da februarske brojke zbog metodologije još ne iskazuju potpuno cenovni efekat napada Rusije na Ukrajinu. Podaci, naime, ne prikazuju neki konkretan dan, nego ceo mesec, prenosi agencija DPA. 

Cene naviše i dalje gura tržište energenata. Oni su u prethodnih 12 meseci poskupeli za 129,5 odsto. Prirodni gas je sa skokom od 256,5 odsto bio tri i po puta skuplji februara 2021. godine. Dramatično su poskupeli i nafta, za 70,3 odsto i derivati poput benzina, za 69,7 odsto. Znatno skuplji su i neki poluproizvodi, đubrivo, nitrati, rude, metali i plastične mase. 

Uvozne cene se, naravno, prelivaju i na maloprodaju. Evropska centralna banka (ECB) na osnovu kretanja potrošačkih cena nastoji da reguliše inflaciju i održi je na oko dva odsto. Godinama je inflaciju, zapravo, podsticala labavom monetarnom politikom.

Troškovi života u poslednje vreme, međutim, vrtoglavo rastu i ECB je na putu da zaoštri monetarni kurs i krene u hlađenje privrede u evrozoni, uprkos riziku po krhki ekonomski oporavak.

  • Milovan94

    29.3.2022 #1 Author

    Ekonomija Nemače je na najvećem udaru jer ona najviše zavisi od ruskih energenata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.3.2022 #2 Author

    Prvi put se suocavaju sa skokom cena svega…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...