Bundesbanka procenjuje da će u predstojećim mesecima inflacija dostići dvocifrene vrednosti

Energetska kriza nastavlja da gura nemačku ekonomiju u recesiju

BankeEUVesti

20.9.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Energetska kriza nastavlja da gura nemačku ekonomiju u recesiju Energetska kriza nastavlja da gura nemačku ekonomiju u recesiju
Sve je više naznaka da nemačka ekonomija, zbog izuzetno napete situacije u snabdevanju energijom, klizi u recesiju, saopšteno je iz Bundesbanke, koja očekuje primetan... Energetska kriza nastavlja da gura nemačku ekonomiju u recesiju

Sve je više naznaka da nemačka ekonomija, zbog izuzetno napete situacije u snabdevanju energijom, klizi u recesiju, saopšteno je iz Bundesbanke, koja očekuje primetan pad aktivnosti u toku ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije su opterećuju velike industrijske potrošače, pa je proizvodnja u hemijskoj industriji značajno opala, a smanjena je i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u oblasti proizvodnje lekova i nameštaja, navode iz nemačke centralne banke.

„Visoka inflacija i neizvesnost u vezi sa snabdevanjem energijom i troškovi utiču na industriju koja troši velike količine gasa i struje, na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na ličnu potrošnju i uslužni sektor, koji zavisi od nje“, saopšteno je iz Bundesbanke.

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) verovatno će se blago smanjiti već u tekućem tromesečju, a u periodu od oktobra ove do kraja marta iduće godine aktivnost će se smanjiti, smatraju stručnjaci Bundesbanke, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U prolećnom periodu najveća evropska ekonomija je porasla skromnih 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Budesbanka, napomenuvši da su cene u avgustu bile više 8,8 odsto nego u istom periodu prošle godine, a njihov rast bio još intenzivniji nego u januaru, u prvom redu zbog poskupljenja hrane.

U predstojećim mesecima stopa inflacije verovatno će dostići dvocifrene vrednosti zbog ukidanja programa povlastice za javni prevoz od devet evra i ukidanja popusta na gorivo početkom septembra.

Najavljene mere ublažavanja pritiska verovatno će se ogledati u podacima o inflaciji, procenjuju stručnjaci Bundesbanke.

  • GOCA BG

    20.9.2022 #1 Author

    Verujem da ce biti dvocifrena cifra…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...