najvećoj ekonomiji Evropske unije preti tehnička recesija

Bundesbank: Rat koči privredu, cene neće skoro da padnu

EUNovacU fokusuVesti

21.3.2022 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Bundesbank: Rat koči privredu, cene neće skoro da padnu Bundesbank: Rat koči privredu, cene neće skoro da padnu
Rat u Ukrajini je velika kočnica za nemačku privredu, iako privremena, saopštila je centralna banka najveće ekonomije Evropske unije. Efekti ruskog napada verovatno će... Bundesbank: Rat koči privredu, cene neće skoro da padnu

Rat u Ukrajini je velika kočnica za nemačku privredu, iako privremena, saopštila je centralna banka najveće ekonomije Evropske unije. Efekti ruskog napada verovatno će imati primetan negativan uticaj na privredu od marta nadalje, stoji u mesečnom izveštaju Deutsche Bundesbank.

„Snažan oporavak planiran za drugi kvartal verovatno će biti znatno slabiji iz sadašnje perspektive“, kaže se u izveštaju koji je prenela agencija DPA. Ekonomski učinak najveće evropske privrede će, prema procenama, da „otprilike stagnira“ u prvom kvartalu ove godine, naveli su ekonomisti iz Bundesbank.

Drugi ekonomisti očekuju pad bruto domaćeg proizvoda u periodu od tri meseca, što je takozvana tehnička recesija, pošto je privreda u poslednjem kvartalu 2021. godine već bila u padu u odnosu na prethodno tromesečje.

Mnoge kompanije su relativno dobro prebrodile najnoviji talas pandemije, a uska grla u snabdevanju materijalima popuštaju. „Međutim, zbog ruske invazije na Ukrajinu, problemi u lancima snabdevanja verovatno će ponovo da porastu, već u martu“, piše Bundesbank.

Uz to, cene energenata su zbog rata podivljale. „To će verovatno da smanji potrošnju domaćinstava i proizvodnju u energetski intenzivnim kompanijama“, zaključuje se.

Bundesbank ne očekuje brzo smanjenje cena. „Zbog rata u Ukrajini, stopa inflacije će narednih meseci verovatno još više da raste.“

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u februaru ponovo prešla granicu od pet odsto: potrošačke cene su bile 5,1 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. Potrošači su znatno više morali da plaćaju benzin, prirodni gas i lož ulje.

„Cene hrane i industrijske robe će verovatno isto tako naglo da skoče zbog pada izvoza pšenice iz Ukrajine i Rusije ili zbog novih prepreka u lancima snabdevanja,“ ocenjuje se u izveštaju centralne banke.

  • STEFAN

    21.3.2022 #1 Author

    To smo ocekivali

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.3.2022 #2 Author

    Stopa inflacije ce u narednim mesecima rasti,nece zaobici ni jednu zemlju…

    Odgovori

  • SNEZANA

    22.3.2022 #3 Author

    Koci sve,samo neka je mira

    Odgovori

  • Vockica

    22.3.2022 #4 Author

    Rat ima veliki uticaj na sve, i tek ce ako ne rese u skorije vreme

    Odgovori

  • Ika

    22.3.2022 #5 Author

    Ovo je tek pocetak inflacije

    Odgovori

  • Emilija

    22.3.2022 #6 Author

    Samo da se smiri situacija.

    Odgovori

  • Milovan94

    22.3.2022 #7 Author

    Dosta je kompikovana ova kriza. Dugo će sve ovo trajati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...