Sve više kompanija planira da poveća cene svojih proizvoda

Nemačku čeka talas poskupljenja

EUVesti

21.12.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačku čeka talas poskupljenja Nemačku čeka talas poskupljenja
Roba za nemačke potrošače teško da će uskoro pojeftiniti jer sve više kompanija planira da poveća cene svojih proizvoda, saopštio je ekonomski institut Ifo.... Nemačku čeka talas poskupljenja

Roba za nemačke potrošače teško da će uskoro pojeftiniti jer sve više kompanija planira da poveća cene svojih proizvoda, saopštio je ekonomski institut Ifo.

Prema analizi instituta, indeks očekivanih kretanja cena je ponovo porastao u decembru na 19,7 poena, sa 18,1 u novembru. Prethodni minimum je bio u avgustu kada je stanje iznosilo 14,5, piše Seebiz.

Ekonomisti očekuju značajno povećanje cena u uslužnim delatnostima. Pre svega, postoji namera da se značajno povećaju cene u ugostiteljstvu, kažu iz instituta Ifo.

U ovoj privredi indeks je povećan sa 45,9 na 87,6 poena.

Svoju ulogu imaće i vraćanje na redovnu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) od 1. januara, od čega su ugostitelji neko vreme bili pošteđeni.

Međutim, trgovci takođe planiraju da ponovo podignu cene.

Poeni u indeksu očekivanih kretanja cena izvode se iz učešća kompanija koje nameravaju da povećaju cene. Ovaj bilans se dobija tako što se od procenta kompanija koje planiraju da podignu cene oduzme udeo onih koje nameravaju da snize cene.

Niže cene energenata u novembru gurnule su inflaciju na najniži nivo od juna 2021. Potrošačke cene, odnosno stopa inflacije, bile su 3,2 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Prema procenama mnogih ekonomista, inflacija bi u decembru mogla ponovo da poraste na četiri odsto. Prošle godine, jednom u decembru, država je građanima preuzela troškove za gas i grejanje.

Sada ne postoji ništa što može uticati na stopu inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...