nakon tri meseca mirovanja ponovo u usponu

Cene hrane glavni generator inflacije u Nemačkoj

EU

11.7.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene hrane glavni generator inflacije u Nemačkoj Cene hrane glavni generator inflacije u Nemačkoj
Inflacija u Nemačkoj je u junu, nakon tri meseca mirovanja, ponovo u usponu, objavila je statistička kancelarija. Konačni podaci potvrdili su preliminarnu procenu –... Cene hrane glavni generator inflacije u Nemačkoj

Inflacija u Nemačkoj je u junu, nakon tri meseca mirovanja, ponovo u usponu, objavila je statistička kancelarija.

Konačni podaci potvrdili su preliminarnu procenu – stopa rasta cena na malo je skočila na 6,4 odsto u odnosu na jun prošle godine. U maju je godišnja stopa inflacije iznosila 6,1 odsto, prenosi Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

„Cene hrane i dalje su glavni generator indeksa inflacije. Osim toga, tu je i bazni učinak mera državnih subvencija iz prošle godine, primer karata za prevoz od devet evra i popusta na gorivo, koji trenutno podižu stopu inflacije”, rekla je predsednica instituta Rut Brand.

Nemačka vlada je prošle godine usvojila mere za suzbijanje cena. Njihov učinak briše se iz statistike 12 meseci kasnije pa ekonomisti procenjuju da je junski skok prolazna pojava.

Inflacija je indeks rasta cena robe i usluga u maloprodaji. Nagriza vrednost novca i kupovnu moć potrošača – drugim rečima, neko može kupiti manje za istu platu, prenosi DPA.

Hrana je od juna prošle godine poskupela 13,7 odsto, što je manje od majskih 14,9 odsto. Naročito su poskupili mlečni proizvodi 22,3 odsto, te šećer, džem, med i slatkiši, 19,4 odsto. Povrće je poskupelo 18,8 odsto, a proizvodi od žitarica 18,3 odsto.

Poskupljenje energenata od tri odsto ispod je opšteg proseka, a daleko ispod prošlogodišnjeg zbog državnih subvencija za struju, gas i grejanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...