prošle godine smanjena ukupna potrošnja za čak 11,8 odsto

Energija vetra glavni izvor struje u Nemačkoj

EUU fokusu

7.3.2024 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Energija vetra glavni izvor struje u Nemačkoj Energija vetra glavni izvor struje u Nemačkoj
Ugalj prošle godine više nije bio glavni energent za proizvodnju električne energije – na prvo mesto izbila je energija vetra. Nemačka je skoro trećinu... Energija vetra glavni izvor struje u Nemačkoj

Ugalj prošle godine više nije bio glavni energent za proizvodnju električne energije – na prvo mesto izbila je energija vetra. Nemačka je skoro trećinu struje, 31 odsto, dobila iz vetra, saopštio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku.

Proizvodnja struje iz vetra izbila je i na novi rekord, sa 139,3 milijarde kilovat časova.

Uz to, 2023. je prvi put tokom skoro svih 12 meseci više struje proizvedeno iz obnovljivih izvora, poput vetra, vode i sunca, nego iz konvencionalnih.

Zeleni izvor su proizveli 251,8 milijardi kWh, odnosno 56 odsto sve proizvednje struje. Nemačka je sve skupa proizvela 449,8 milijardi kWh, prenela je DPA.

Ugalj je još 2022. bio najvažniji izvor struje sa udelom od 33,2 odsto, dok se energija vetra pokrila znatno manjih 24 odsto. Ugalj je udelom od 26,1 odsto ipak prošle godine ostao na drugom mestu. Obnovljivi izvori su 2022. još zaostajali, sa udelom od 46,3 odsto.

Statističari su objasnili da je energija vetra prošle godine toliko porasla jer je vetra bilo više i zato što su kapaciteti prošireni.

Na udele različitih izvora je uticalo i to što je smanjena ukupna količina proizvedene struje za 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlozi su što je potražnja u energetski intenzivnim industrijama bila manja zbog slabe privrede i što je uvoz struje značajno porastao, za 40,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...