Investitori beže od "zelene energije"

Najveći trgovci energijom sede na neuloženim milijardama

InvesticijeNovacSvet

26.2.2024 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Najveći trgovci energijom sede na neuloženim milijardama Najveći trgovci energijom sede na neuloženim milijardama
Dok se najveće svetske kompanije za trgovinu energijom pripremaju za svoj ovonedeljni veliki godišnji skup u Londonu, suočavaju se sa rastućim problemom, šta da... Najveći trgovci energijom sede na neuloženim milijardama

Dok se najveće svetske kompanije za trgovinu energijom pripremaju za svoj ovonedeljni veliki godišnji skup u Londonu, suočavaju se sa rastućim problemom, šta da rade sa svojom gotovinom.

Većina trgovačkih kuća, koje su u privatnom vlasništvu i koje kontrolišu njihovi zaposleni, malo otkrivaju svoju gotovinsku poziciju, kapital ili dividende, prenosi Reuters.

Prema desetak trgovačkih i bankarskih izvora i prema proračunima, Vitol, Trafigura, Mercuria i Gunvor zajedno sede na milijardama dolara i posle isplate rekordnih dividendi.

Neimenovani izvršni direktor jedne od pomenutih kompanija naveo je da čekaju dobre prilike za investiranje. On je istakao da je dobrih prilika malo, a da ulaganje u zelenu energiju stvara gubitke.

Trgovačke kuće koje već kontrolišu velika područja globalnih tržišta nafte, gasa i električne energije teško rastu, dok su slabi prinosi poslednjih godina na ulaganjima u energiju vetra, sunca i vodonika uznemirili investitore.

Vitol, najveći svetski trgovac energijom, povećao je ukupan kapital na 26 milijardi dolara nakon što je isplatio rekordne dividende od pet milijardi dolara, pošto je zaradio 15 milijardi 2022. godine. Prema procenama, kapital Vitola porastao je u 2023. godini na više od 30 milijardi dolara.

Kapital velikih trgovačkih kuća manji je od kapitala naftnih kompanija kao što je Shell sa 188 milijardi dolara ili BP sa 85 milijardi dolara vrednosti, prema njihovim novim izveštajima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...