troškovi dekarbonizacije industrije veći od očekivanih

Nemačka odobrila 57,6 milijardi evra investicija u zelenu energiju

EU

11.8.2023 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka odobrila 57,6 milijardi evra investicija u zelenu energiju Nemačka odobrila 57,6 milijardi evra investicija u zelenu energiju
Nemačka vlada je odobrila investicije u zelenu energiju u vrednosti od 57,6 milijardi evra za 2024. godinu, što je povećanje od 60 odsto u... Nemačka odobrila 57,6 milijardi evra investicija u zelenu energiju

Nemačka vlada je odobrila investicije u zelenu energiju u vrednosti od 57,6 milijardi evra za 2024. godinu, što je povećanje od 60 odsto u odnosu na ovogodišnju ciljnu potrošnju.

Odlukom zvaničnog Berlina, ulaganja u takozvani Fond za klimu i transformaciju, za period od 2024. do 2027. godine, povećana su na 212 milijardi evra, što je povećanje od oko 30 milijardi evra, piše OilPrice.com, a prenosi SEEbiz.

Specijalni fond, koji inače nije deo redovnog nemačkog budžeta, osnovan je da pomogne procesu energetske tranzicije i zelenim investicijama u Nemačkoj.

Fond će finansirati dekarbonizaciju industrije, sprovođenje strategije nulte emisije, finansiranje efikasnosti zgrada i energetske efikasnosti.

Ranije ove godine pojavili su se izveštaji da je Fondu za klimu i transformaciju, poznatom kao KTF u Nemačkoj, nedostajalo oko 12 milijardi evra sredstava do 2026. godine.

Međutim, deficit sugeriše da bi brži prelazak sa fosilnih goriva koštao mnogo više nego što je Berlin predvideo u leto 2022. kada je fond stvoren.

Nemačka vlada je, takođe, u aprilu glasala za zabranu većine kotlova za grejanje na naftu i gas u novim i starijim zgradama od 2024. godine kao deo plana za smanjenje emisija.

Takođe, u Nemačkoj propisi zahtevaju da skoro svi novi sistemi grejanja rade na 65 odsto obnovljive energije, sa izuzecima za vlasnike kuća koje su stare preko 80 godina i za domaćinstva sa najnižim primanjima.

Međutim, industrijska udruženja i nemačka javnost se ne slažu sa ovom odredbom.

Jedno od javnih anketa sprovedenih u aprilu pokazalo je da 78 odsto Nemaca ne odobrava ovaj zakon, a samo 18 odsto veruje da je odluka o zabrani grejanja na naftu i gas ispravna.

Osim toga, nemačka vladajuća koalicija je i dalje podeljena oko toga koliko bi domaća cena uglja trebalo da poraste zbog inflacije koja bi mogla biti dodatno podstaknuta višim cenama energenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...