ministarka energetike zalaže se novi model rasta, negira mogućnost rudnika na kosmaju

Saradnja javnog i privatnog sektora za investicije u zelenu energiju

SrbijaU fokusuVesti

22.2.2022 13:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saradnja javnog i privatnog sektora za investicije u zelenu energiju Saradnja javnog i privatnog sektora za investicije u zelenu energiju
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je uloga privatnog sektora u procesu zelene energetske tranzicije veoma važna i da je samo... Saradnja javnog i privatnog sektora za investicije u zelenu energiju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je uloga privatnog sektora u procesu zelene energetske tranzicije veoma važna i da je samo kroz saradnju javnog i privatnog sektora moguće imati više investicija u zelenu energiju.

„Energetska kriza u Evropi i svetu, pa i u Srbiji, pokazala je da ukoliko zaista želimo da obezbedimo energetsku bezbednost, da imamo dovoljne količine električne energije za privredu i stanovništvo, onda moramo da se menjamo i da idemo ka novom modelu rasta, zasnovanom na zelenoj energiji“, kazala je ona na konferenciji „Privreda Srbije na tržištu električne energije“.

Dodala je da je Srbija izmenama zakona u oblasti energetike prošle godine napravila prvi korak u oblasti energetske tranzicije.

„Doneli smo i podzakonska akta bez kojih nema primene zakona. Sada radimo na izradi dva strateška dokumenta koji su važni kako bismo povećali energetsku efikasnost i udeo obnovljivih izvora energije, i da bismo definisali ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova – to su integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku i nova strategija razvoja energetike“, rekla je ministarka.

Kako je najavila, u narednih mesec dana biće predstavljeni scenariji integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i sa civilnim, javnim sektorom i građanima, razgovaraće se o tome šta se želi postići u oblasti energetike.

Mihajlović je istakla da je, bez obzira na sve prepreke, put Srbije u narednom periodu jasan, da se već radi na povećanju energetske efikasnosti, da se mora raditi na smanjivanju emisije gasova sa efektom staklene bašte i razvoju sektora obnovljivih izvora energije, gde je posebno važna uloga privatnog sektora.

Iskopavanje ruda uz mehanizaciju
Foto: Pixabay.com

„Bez stvaranja uslova za privatne investicije, naša energetika neće imati budućnost. Radićemo na stvaranju još boljih uslova za investicije zajedno i sa privatnim i sa javnim sektorom, kako bismo imali više investicija u OIE, ali i da bismo obezbedili uslove za energetsku stabilnost i sigurnost snabdevanja. Verujem da ako budemo radili zajedno, Srbija može da privuče mnogo više investicija i da bude ‘Meka’ za investicije u OIE“, rekla je ona.

„Neće biti nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali“

Ministarka rudarstva i energetike se na pitanja novinara osvrnula i na temu moguće izgradnje rudnika na Kosmaju, koja se prethodnih dana pojavila u domaćoj javnosti.

Naime, u pojedinim medijima su se pojavile informacije da je Ministarstvo rudarstva i energetike dalo istražno pravo kineskoj kompaniji Zijin Mining da na lokalitetu Babe – Ljuta strana, koji se prostire na području tri beogradske opštine (Barajevo, Sopot, Voždovac), da istražuje olovo, cink, srebro, bakar i zlato.

Ovaj lokalitet je područje netaknute prirode, a otvaranje rudnika dovelo bi u opasnost sela Guberevac, Lisović, Ravni Gaj, Karaula, Srednji Kraj, Stražarija, Glumčevo brdo, Nenadovac, Stara Lipovica, Parcani i Babe.

S tim u vezi, Zorana Mihajlović je izjavila da „nikakvog rudnika na Кosmaju ili Avali ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu građana. Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012. godine, a kineski Zijin Mining je postao vlasnik istražnih prava kupovinom druge kompanije. Ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru“, prenosi Beta.

Istakla je da građani neće „imati problem zbog istražnih bušotina, kao što je nemoguće da dođe do eksploatacije bez odbranjenog elaborata“, ali je ostalo nedorečeno zašto bilo koja kompanija ima pravo na sprovođenje istražnih bušotina ako zapravo ne može da započne gradnju.

  • Milovan94

    22.2.2022 #1 Author

    Bez saradnje javnog i privatnog sektora u zelenu energiju neće biti dodatnih pomaka, to je sigurno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...