više od 10.000 zaposlenih podelilo svoja iskustva

Uznemirujući izveštaj iz Rio Tinta

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

1.2.2022 13:49 Autor: Vladimir Jokanović 8

Uznemirujući izveštaj iz Rio Tinta Uznemirujući izveštaj iz Rio Tinta
Izveštaj koji je u utorak objavio Rio Tinto otkriva „uznemiravajuću“ kulturu seksualnog uznemiravanja, rasizma i maltretiranja unutar kompanije. Izveštaj uključuje 21 prijavu silovanja ili... Uznemirujući izveštaj iz Rio Tinta

Izveštaj koji je u utorak objavio Rio Tinto otkriva „uznemiravajuću“ kulturu seksualnog uznemiravanja, rasizma i maltretiranja unutar kompanije. Izveštaj uključuje 21 prijavu silovanja ili pokušaja silovanja i seksualnih napada tokom proteklih pet godina.

Skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, rekli su da su bili maltretirani, dok je rasizam uobičajen u brojnim oblastima, prenosi Reuters. Kompanija je navela da su rezultati uznemirujući i da će primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja.

„Nisam shvatao koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je to prilično sistemski. Tri su pitanja, maltretiranje, seksualno uznemiravanje i rasizam. To je izuzetno uznemirujuće“, rekao je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Rio Tinto je pokrenuo recenziju u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene akcije protiv kompanije posle uništavanja 46.000 godina starih pećina u Australiji pri proširivanju rudnika gvožđa.

Više od 10.000 zaposlenih, što je nešto manje od četvrtine, podelilo je svoja iskustva i stavove učestvujući u studiji. Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualna uznemiravanja na poslu, a 21 žena prijavila je silovanja ili seksualne napade.

Foto: Youtube screenshot

Oko 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini iskusili su rasizam u Australiji. Rasizam se uvukao u svaki kutak kompanije, naveo je jedan od zaposlenih. Kompanija Rio Tinto obećala je da će se fokusirati na stvaranje bezbednog i inkluzivnog okruženja.

U izveštaju Australijske komisije za ljudska prava iz 2020. godine, otkriveno je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja na poslu u proteklih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...