Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji

Ulaganja u solarnu energiju prvi put će nadmašiti investicije u proizvodnju nafte

EkologijaSrbija

5.6.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ulaganja u solarnu energiju prvi put će nadmašiti investicije u proizvodnju nafte Ulaganja u solarnu energiju prvi put će nadmašiti investicije u proizvodnju nafte
Međunarodna agencija za energiju saopštava da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Na svaki dolar uložen... Ulaganja u solarnu energiju prvi put će nadmašiti investicije u proizvodnju nafte

Međunarodna agencija za energiju saopštava da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 dolara ide u čistu energiju. Srbija je, takođe, zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata (MW).

Trogodišnja svetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svet još ne odriče, beleže rast od 15 odsto. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra, piše RTS.

„Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata (GW) podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu“, izjavila je direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije.

„Skladišta su veoma važna zbog ove varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora“, istakao je predsednik Srpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže Nebojša Petrović.

Povećanje udela čiste energije zahteva i nova tehnološka rešenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sistemima. Sve zahtevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

„Očekuje se da se energetske potrebe sveta utrostruče do 2.050. godine, ali isto tako treba maksimalno iskoristiti resurse koje trenutno posedujemo. To je kompletna jedna digitalizacija koja će to sve da isprati, da bi se ta energija maksimalno iskoristila i prenela građanstvu i industriji“, naveo je za RTS direktor Pametne infrastrukture u Siemens Srbija Srdan Srdanović.

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku pokazuje – ovogodišnja globalna ulaganja u energetski sektor biće 2.800 milijardi dolara, od čega će više od 60 procenata novca biti utrošeno u tehnologije čiste energije, a ostatak su investicije u ugalj, naftu i gas.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...