Blaga zima ponovo ublažila krizu snabdevanja

Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo

EU

23.2.2024 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 7

Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo
Cena gasa u Evropi pala je na nivo koji iz maja 2021. godine, pre prekida snabdevanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska... Cena gasa u Evropi pala na predratni nivo

Cena gasa u Evropi pala je na nivo koji iz maja 2021. godine, pre prekida snabdevanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u poslednje tri godine sada bliži kraju.

Obiman uvoz tečnog prirodnog gasa, toplo vreme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cena prethodnih godina, pomogli su da se gas uskladišten u EU tokom tekuće zime održi na istorijski visokom nivou, što je doprinelo padu cena, prenosi Financial Times.

Cena gasa na TTF čvorištu u Holandiji pala je u petak na 22,53 evra po megavat satu, nastavljajući tronedeljni niz pojeftinjenja. Evropska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog gasa.

Zabrinutost je porasla nakon što je snabdevanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog gasa u Evropu, a trgovci su spekulisali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na evropske vlade, uključujući nemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog gasovoda Severni tok 2. Uvoz ruskog gasa dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Evropske cene gasa dostigle su vrhunac u leto 2022. godine je u jednom trenutku megavat sat koštao više od 300 evra. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize snabdevanja.

Prema podacima Evropske komisije, isporuke gasa iz Rusije, koje su činile oko 40 odsto evropskog uvoza, pale su na osam procenata. Skladišta gasa u EU trenutno su popunjena oko 64 odsto, što je rekordno visok nivo za ovo doba godine.

Tagovi
CENA EU GAS

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...