Nejasnoće oko naplate oktobarske potrošnje

Bajatović: Knjigovodstvena zavrzlama sa računima za gas, niko neće biti oštećen

SrbijaVesti

25.1.2024 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bajatović: Knjigovodstvena zavrzlama sa računima za gas, niko neće biti oštećen Bajatović: Knjigovodstvena zavrzlama sa računima za gas, niko neće biti oštećen
Mnoge građane je iznenadilo što su na decembarskom računu za gas imali stavku za dug iz oktobra, iako su račun za taj mesec platili,... Bajatović: Knjigovodstvena zavrzlama sa računima za gas, niko neće biti oštećen

Mnoge građane je iznenadilo što su na decembarskom računu za gas imali stavku za dug iz oktobra, iako su račun za taj mesec platili, a direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je za RTS da se radi o „knjigovodstvenoj zavrzlami“.

Jednostavno, ti računi nisu stigli na vreme. Pošto je valuta (dospeće potraživanja) bila 15. oktobar ili 15. novembar za oktobarske račune mi jednostavno nismo dostavili te račune i onda kako da tim ljudima obračunamo kamatu, a moramo po zakonu? Mi smo onda produžili valutu za oktobarski račun do decembra i šta se onda desilo – onaj ko je platio oktobarski račun, mi smo to knjižili, jer ne možemo drugačije, mora kamata da se obraćuna kao preplata“, rekao je Bajatović.

Objasnio je o čemu se radi i na primeru.

„Recimo, vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u preplati, još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za one 3.000 dinara, pa vi platite 7.000„, naveo je Bajatović za RTS i rekao je da će se sa izdavanjem decembarskih računa sve nivelisati.

Naglasio je da nijedan korisnik neće biti oštećen „ni za jednu paru“ i da se sve u vezi sa računima za gas može videti na sajtu Moj Srbijagas.

Govoreći o snabdevanju gasom, Bajatović je rekao da je najvažnije da iz Rusije stiže 11 miliona kubnih metara gasa dnevno, da Srbijagas u zalihama ima 381 milion kubnih metara, dok se potrošnja kreće između 14 i 15 miliona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...