Preuzeta obaveza objavljivanja spiska najvećih dužnika EPS-a i Srbijagasa

MMF: Uspostaviti novi sistem za određivanje cene struje i gasa

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSrbija

23.12.2023 12:08 Autor: Milica Rilak 14

MMF: Uspostaviti novi sistem za određivanje cene struje i gasa MMF: Uspostaviti novi sistem za određivanje cene struje i gasa
Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je drugu reviziju aranžmana sa Srbijom, ali su na stolu i novi ciljevi za ključni deo sporazuma koji... MMF: Uspostaviti novi sistem za određivanje cene struje i gasa

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je drugu reviziju aranžmana sa Srbijom, ali su na stolu i novi ciljevi za ključni deo sporazuma koji je naša zemlja sklopila sa tom organizacijom, a koji se odnosi na reforme u energetskom sektoru i energetskim preduzećima, posebno na poboljšanje poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

Iako u dokumentu koji je objavljen po odobravanju druge revizije nema najava o planiranim poskupljenjima struje i gasa, jasno je da MMF i dalje pažljivo prati dešavanja u okviru EPS-a, a jedan od ciljeva zacrtanih za ovu godinu je i da bude uspostavljen novi sistem određivanja cene električne energije, koji bi trebalo da zaživi od 1. novembra 2024. godine, dok bi novi sistem za određivanje cene gasa trebalo da stupi na snagu 1. maja.

U izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu MMF-a istaknuto je da je, uz tri povećanja cene struje tokom ove godine i oporavak proizvodnje, Elektroprivreda Srbije u takvoj situaciji da se ne očekuje da će joj biti potrebna budžetska podrška za likvidnost u 2024. godini.

„Od ukupne podrške likvidnosti koju je država pružila EPS-u tokom proteklih godina, a koja je evidentirana kao fiskalni rashod, Vlada je otpisala oko 300 miliona evra (0,4 odsto BDP), dok bi EPS trebalo da otplati oko 200 miliona evra“, stoji u izveštaju MMF-a.

Kada je reč o sprovođenju mera dogovorenih u okviru aranžmana za 2024. godinu, ističe se da će od EPS-a biti zatraženo da odobri novi sistem za određivanje cene električne energije koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 1. novembra 2024. godine.

Novi sistem će omogućiti da se na uredan način ukine ograničenje cena električne energije. Takođe će uključivati elemente koji pomažu u zaštiti potrošača od prevelike kratkoročne volatilnosti na tržištima električne energije, kako bi Srbija zadržala status atraktivne investicione destinacije. Uklanjanje ograničenja visine cene struje sada kada se proizvodnja EPS-a stabilizovala, a regionalne cene električne energije postale umerene, podržalo bi konkurenciju u sektoru proizvodnje i snabdevanja električnom energijom u Srbiji, promovisanje energetske efikasnosti i olakšalo bi upravljanje rizicima za EPS“, navela je Vlada Srbije povodom tog cilja sadržanog u aranžmanu sa MMF-om.

Image by pressfoto on Freepik

Slično se planira i gasom, sa tom razlikom da bi novi sistem određivanja cene gasa trebalo da zaživi od 1. maja 2024. godine. U izveštaju stoji i da je Vlada planirala da okonča razdvajanje „Srbijagasa“ do kraja 2024. godine, a ranije se spekulisalo da to podrazumeva razdvajanje delatnosti distribucije i trgovine gasom od transporta i skladištenja.

MMF u izveštaju konstatuje i da je Vlada Srbije tražila odlaganje roka za završetak plana restrukturiranja EPS-a, koji je prvobitno bio zacrtan za kraj decembra ove godine.

„Nakon promene pravne forme EPS-a u akcionarsko društvo, novi nadzorni odbor trenutno je u završnoj fazi izbora novog generalnog direktora kroz transparentnu proceduru zapošljavanja. Pošto su reforme EPS-a teške i složene, a članovi odbora novi na tim pozicijama, vlasti zahtevaju da se rok preinači na 1. maj 2024. godine“, navedeno je u izveštaju uz odobrenje druge revizije aranžmana.

Vlada je, inače, MMF-u najavila da u 2024. godini neće davati nove garancije za podršku likvidnosti državnih preduzeća ili kompanija iz portfelja nekadašnje Agencije za privatizaciju. Jedini izuzetak koji je najavljen je izdavanje garancije za kredit za likvidnost EPS-a u vrednosti od 100 miliona evra od Casa Depositi e Prestiti.

Inače, tokom 2023. godine država je izdala garancije za 350 miliona evra komercijalnih kredita Srbijagasu za likvidnost i refinansiranje prethodnih zaduženja, kao i za 300 miliona evra kredita EBRD za EPS, uz još 100 miliona evra koje je odobrio KfW.

U dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda stoji i da je prihvaćena obaveza da se potraživanja EPS-a i Srbijagasa prema 20 najvećih dužnika predaju u odgovarajućim obrascima u roku od 30 kalendarskih dana po isteku svakog meseca, kao i da se spisak dužnika objavljuje na portalima energetskih kompanija.

  • SUNCE

    23.12.2023 #1 Author

    U Epsu i Srbija gasi je haos po pitanju korupcije pa nije loše što postoji kontrola MMFa.

    Odgovori

    • KAJA

      24.12.2023 #2 Author

      Lepo rečeno

      Odgovori

    • LAV

      24.12.2023 #3 Author

      Kao u vecini javnih preduzeca, nazalost.

      Odgovori

  • Mesec

    24.12.2023 #4 Author

    Sve u svemu skuplja struja i gas i pad standarda.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    24.12.2023 #5 Author

    Ima mi još da se nacekamo

    Odgovori

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #6 Author

    Treba cesca kontrola mmf-a, ne samo u Epsu

    Odgovori

  • SANJA

    24.12.2023 #7 Author

    Super vest

    Odgovori

  • SLAVICA

    24.12.2023 #8 Author

    Vise kontrole mora biti u zemlji…

    Odgovori

  • SLAVICA

    24.12.2023 #9 Author

    Sahranice nas mmf…

    Odgovori

  • NATI

    24.12.2023 #10 Author

    I njih treba kontrolisati

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.12.2023 #11 Author

    Sta ce stvarno da otkriju mediji to svakako nece preneti..

    Odgovori

  • Vale

    24.12.2023 #12 Author

    Ostaje nam da sacekamo to vreme

    Odgovori

  • SENSEI

    25.12.2023 #13 Author

    Treba državnom aparatu restart kompletnog sistema

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.12.2023 #14 Author

    Treba ih opomenuti i smanjiti cene, stvarno je nerealno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...