Uvođenjem ovog modela trebalo bi da se reši pitanje gubitaka u distributivnom sistemu

Do kraja decenije u Srbiji će biti najmanje 80 odsto digitalnih brojila

SrbijaU fokusu

5.12.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Do kraja decenije u Srbiji će biti najmanje 80 odsto digitalnih brojila Do kraja decenije u Srbiji će biti najmanje 80 odsto digitalnih brojila
Elektrodistribucija Srbije EDS planira da, uz pomoć države, Evropske unije i kredita međunarodnih finansijskih institucija do kraja decenije zameni najmanje 80 odsto postojećih brojila... Do kraja decenije u Srbiji će biti najmanje 80 odsto digitalnih brojila

Elektrodistribucija Srbije EDS planira da, uz pomoć države, Evropske unije i kredita međunarodnih finansijskih institucija do kraja decenije zameni najmanje 80 odsto postojećih brojila novim digitalnim sa daljinskim očitavanjem potrošnje, što donosi višestruke koristi za potrošače, EDS, snabdevače električnom energijom, pa samim tim za ceo elektroenergetski sistem, poručeno je sa Međunarodnog stručnog skupa „Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju energetski sistem“, koji je organizovala Energija Balkana.

Gligo Vuković iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da je uvođenje pametnih brojila priča koja je dugo odlagana i da je distributivni sistem dugo bio van fokusa države i ministarstva. Posebno je bilo tako posle katastrofalnih poplava 2014. godine, kada je glavni fokus bio na proizvodnji električne energije. EU je prepoznala problem u distributivnom sistemu, piše eKapija.

„Izdvajanje distribucije električne energije iz Elektroprivrede Srbije trajalo je predugo, zbog čega je izgubljeno previše vremena. Gubici u distributivnom sektoru ostali su na visokom nivou zbog nepostojanja investicija i nedostatka sredstava, a izgubljeni entuzijazam i odliv kadrova su usložili problem. To se sada menja“, ocenio je Vuković.

On je naglasio da su pametna brojila alatka koja treba da pomogne inženjerima da reše pitanje tehničkih, a posebno netehničkih gubitaka u distributivnom sistemu. Ističući da je EU prepoznala problem u distributivnom sistemu i da je kredit Evropske banke za obnovu i ravzoj od 40 milion evra dopunila bespovratnim sredstvima od osam miliona evra za podršku realizaciji projekta uvođenja pametnih brojila Vuković je najavio dodatnu mogućnost podrške EU.

„Reč je o novom paketu od 6 mlrd EUR podrške EU za region, od kojih će dobar deo biti namenjen Srbiji. Pošto će se raditi po modelu investicije za reforme ostaje na Srbiji da definiše reforme koje se odnose na treći energetski paket i energetiku, posebno distributivni sistem da bi se taj novac iskoristio“,rekao je Vuković.

Nenad Nikolić, generalni direktor kompanije EWG, jednog od tri domaća proizvođača pametnih brojila koja se ugrađuju u okviru projekta, naglasio je da se radi o najnovijoj generaciji uređaja sa velikim brojem funkcionalnosti.

„Istakao bih da je Srbija posebna po tome što je jedna od retkih zemalja koja ima čak tri proizvođača pametnih brojila, verovatno jedina osim Kine. Uz to, kroz ovaj projekat zamene i isporuke pametnih uređaja angažovano je više od 100 domaćih firmi“, precizirao je Nikolić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...