Grejanje na struju skuplje 27 odsto a na gas 31 odsto nego u 2022.

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplji struja i lož ulje

SrbijaU fokusu

17.10.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplji struja i lož ulje Najjeftinije grejanje na drva, najskuplji struja i lož ulje
Najniže troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2023/2024. prema cenama iz prve polovine oktobra 2023. imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u... Najjeftinije grejanje na drva, najskuplji struja i lož ulje

Najniže troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2023/2024. prema cenama iz prve polovine oktobra 2023. imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 6.790 dinara po kubiku, odnosno 56.000 dinara za prosečan stan, ako imaju novije peći veće efikasnosti, pokazalo je istraživanje Agencije za energetiku (AERS).

AERS troškove nabavke energenata za grejanje računa na osnovu potreba prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata, koji se greje na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, za šta je potrebna energija od oko 9.000 kWh ili 150 kWh/m2, koliko je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji.

Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Značajno veće troškove, 92,5 hiljada dinara, će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 84,6 hiljada dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59,5 hiljada dinara, što je za samo 3,5 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta, saopštila je AERS.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Iscepana drva na gomili
Foto: Unsplash.com

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81,7 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113,6 hiljada dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200 hiljada dinara za električnu energiju, 173 hiljade dinara za lož ulje i 156 hiljada dinara za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto. Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto.

Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto, podsetila je AERS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...