na računu države 500 milijardi dinara, poručuje ministar finansija

Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Srbija

21.12.2023 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom
Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, a potpredsednik... Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, a potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, da su makroekonomski pokazatelji dobri, a reforme koje sprovodimo ispravne, što potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije.

Kako stoji u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Vašingtonu, MMF je naveo da su makroekonomski rezultati u okviru programa ostali snažni, naglašavajući oporavak rasta ekonomije, dezinflaciju, smanjenje tekućeg deficita, kao i rekordno visoke devizne rezerve. Takođe, MMF je naglasio da se situacija u energetskom sektoru stabilizovala, kao i da je ostvaren napredak u upravljanju državnim preduzećima.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je od početka pandemije, pre skoro četiri godine, ceo svet konstantno suočen sa ogromnim i teškim izazovima, poput svetske ekonomske krize, ali da se Srbija, u takvim uslovima, odlično drži i da su naše javne finansije jake i stabilne.

Siniša Mali je istakao da su svi naši makroekonomski pokazatelji na zadovoljavajućem nivou, te je tako privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 3,6 odsto BDP-a, javni dug nam je na nivou od 52 odsto, nezaposlenost na rekordno niskom nivou od devet odsto, a broj zaposlenih na rekordno visokom nivou od 2,36 miliona, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Takođe, na računu države imamo oko 500 milijardi dinara, a ove godine očekujemo i rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od oko 4,5 milijardi evra. Ono što je veoma važno jeste i da se inflacija od aprila nalazi na silaznoj putanji i da su bruto devizne rezerve na kraju novembra iznosile čak 24,16 milijardi evra“, dodao je Mali.

Ministar je naglasio da se nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta, te da se širom Srbije radi na izgradnji ili obnovi auto-puteva, brzih saobraćajnica, pruga, škola, domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara, da se ulaže više nego ikada u zaštitu životne sredine, poljoprivredu, kulturu, sport.

Naglasio je i da država konstantno radi na poboljšanju životnog standarda građana, te da tako od 1. januara 2024. godine, sledi povećanje penzija od 14,8 odsto, povećanje plata u javnom sektoru od deset odsto i povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto.

„Ocene MMF-a dodatna su potvrda dobrih politika koje donosimo i sprovodimo u Srbiji, ne samo ekonomskih već i ukupnih politika i odnosa koje gradimo sa svetom, čiji smo deo. Delujući proaktivno i koordinirano, kreirali smo brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije, što i MMF pozdravlja. Prioritet u 2023. godini bila je borba protiv inflacije i rezultati su vidljivi. Inflacija je gotovo prepolovljena, a njen ulazak u ciljane okvire očekujemo sredinom sledeće godine. I ovaj problem, koji je obeležio 2022. i 2023. godinu u svetskim okvirima, u Srbiji smo rešavali zajedno. Narodna banka Srbije je to radila postepenim, kontinuiranim i dobro odmerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, vodeći računa o rastu privredne aktivnosti. To smo radili i čuvanjem stabilnosti deviznog kursa, posebno u periodima kada smo suočeni sa izraženom globalnom neizvesnošću, jer time čuvamo poslovno, investiciono i potrošačko poverenje. Sve zajedno za rezultat ima i rekordno visoke devizne rezerve zemlje i očekivano ubrzanje rasta na pretpandemijske stope“, prokomentarisala u saopštenju Narodne banke Srbije guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Tagovi
MMF SRBIJA
 • Jj992

  21.12.2023 #1 Author

  Samo se zbunio oko onog dela ciji je to novac…

  Odgovori

 • SHALIMAR

  21.12.2023 #2 Author

  Ako kaze ministar Mali,onda je tako…

  Odgovori

 • SENSEI

  22.12.2023 #3 Author

  Konstantno su prisutne revizije, reklo bi se možda i bespotrebno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...