jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu opterećena nemirima i klimatskim problemima

MMF i Svetska banka otpisali Somaliji 4,5 milijardi dolara duga

SvetVesti

14.12.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF i Svetska banka otpisali Somaliji 4,5 milijardi dolara duga MMF i Svetska banka otpisali Somaliji 4,5 milijardi dolara duga
Somalija je postigla sporazum o otpisu 4,5 milijardi dolara duga prema svojim međunarodnim kreditorima, saopštili su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Dogovor je... MMF i Svetska banka otpisali Somaliji 4,5 milijardi dolara duga

Somalija je postigla sporazum o otpisu 4,5 milijardi dolara duga prema svojim međunarodnim kreditorima, saopštili su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Dogovor je deo programa oprosta duga, nazvanog Inicijativa za visoko zadužene siromašne zemlje, koji nadgledaju obe međunarodne  finansijske institucije, prenela je Beta.

Kao rezultat učešća u programu, spoljni dug Somalije će pasti sa 64 odsto BDP-a u 2018. na manje od šest odsto BDP-a do kraja 2023. godine, navode MMF i Svetska banka u zajedničkom saopštenju za javnost.

Državni dug Somalije, prema zvaničnim podacima, trenutno je veći od pet milijardi dolara.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je nameru da otpiše 100 odsto preostalih potraživanja prema Somaliji i pozvalo je „ostale bilateralne kreditore Somalije da budu jednako velikodušni i da krenu ekspeditivno“.

Sporazum je „značajna prekretnica na putu Somalije ka kontinuiranom oporavku i značajnim reformama za promovisanje veće stabilnosti i ekonomskih prilika za somalijski narod“, izjavila je državna sekretarka SAD za finansije Dženet Jelen (Janet Yellen).

Ali Jasin Šeik, zamenik guvernera somalijske centralne banke, rekao je za AP da otpis duga u okviru inicijative za teško zadužene siromašne zemlje donosi olakšanje njegovoj zemlji, željnoj da obezbedi nova sredstva za javne projekte. Pored toga, rekao je, sada će Somaliji biti lakše da privuče nove investitore.

Somalija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, opterećena uglavnom bezbednosnim izazovima koji proističu iz višegodišnjih ratova i nemira.

U ovoj zemlji decenijama hara islamska ekstremistička organizacija Al Šabab, koja se protivi saveznoj vladi, a i dalje kontroliše velike delove ruralne Somalije.

Al Šabab redovno izvodi oružane napade u glavnom gradu Mogadišu i drugde u Somaliji.

Ta zemlja je i podložna klimatskim šokovima, a neki delovi zemlje sve bliže su vladavini gladi, navodi Svetska banka. Obilne kiše su nedavno izazvale razorne poplave u Somaliji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...