Najviše investicija iz Kine, Indije i Rusije

U Africi se nazire razvoj srednje klase, ogroman potencijal u prirodnim resursima

AnalizaInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSvet

24.10.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 7

U Africi se nazire razvoj srednje klase, ogroman potencijal u prirodnim resursima U Africi se nazire razvoj srednje klase, ogroman potencijal u prirodnim resursima
Na trećem forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ koji je održan sredinom oktobra kineski predsednik Si Đinping sastao se sa brojnim predsednicima afričkih... U Africi se nazire razvoj srednje klase, ogroman potencijal u prirodnim resursima

Na trećem forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ koji je održan sredinom oktobra kineski predsednik Si Đinping sastao se sa brojnim predsednicima afričkih država, potvrđujući visok nivo saradnje sa „Crnim kontinentom“.

Kooperacija Kine i Afrike je u poslednjoj deceniji, otkako je na snazi Inicijativa “Pojas i Put”, podignuta na veoma visok nivo, pogotovo ekonomske saradnje, jer je prema procenama od 2007. do 2020. godine Kina investirala 23 milijarde američkih dolara u Afriku. Čak osam milijardi više u odnosu na sve ostale zemlje.

Dr Danilo Babić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu (IMPP), u razgovoru za Biznis.rs kaže da je to jedna uzajamno korisna saradnja ili – kako bi se ekonomskim rečnikom reklo – „win-win situacija“, gde su oba aktera na dobitku.

Kada je reč o Africi, njoj je ova saradnja značajna pre svega zbog izgradnje infrastrukture. Ja volim da kažem da su dva faktora najbitnija za razvoj ovog kontinenta – beton i čelik. To im Kina upravo i obezbeđuje. Kinezi u Africi grade putnu infrastrukturu, železnice, puteve, luke koje omogućavaju bolju konekciju između afričkih država, ali i unutar samih zemalja. To je veoma važno za razvoj afričkog biznisa, gde se očekuje da će se posle određenog vremena posredstvom ekonomije obima i prelivanjem ekonomske dobiti na obično stanovništvo podići nivo blagostanja na celom kontinentu”, navodi Babić.

Naš sagovornik ističe da se grade i različita energetska postrojenja, pre svega hidroelektrane. Najsvežiji primer je izgradnja dve u Ugandi. Podizanje energetskih kapaciteta bi trebalo da omogući industrijalizaciju Afrike u nekoj narednoj fazi.

“Kada je reč o Kini, ova saradnja pruža joj mogućnost da plasira svoje viškove kapitala koje je imala u nekom ranijem periodu. Mislim na celu dekadu, ne na pandemijske godine kada je nastala mala kriza. Kina na taj način upošljava svoju građevinsku operativu. Treći efekat je taj da je Kina prepoznala potencijal Afrike kao tržišta, i to u oba smera – i ona želi da plasira robu na to tržište”, ocenjuje Babić.

Image by senivpetro on Freepik

On objašnjava da što se više poprave uslovi poslovanja, gde je tržište približnije vašim preferencijama i proizvodima koje plasirate, veće su šanse da na tom tržištu nešto prodate i zaradite.

Kina vidi ogroman potencijal srednje klase u Africi koja se već nazire i želi da zauzme svoje mesto.

“Tu je i četvrti efekat političkog uticaja. Većina afričkih zemalja podržava jedinstvo Kine i politiku jedne Kine”, kaže naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Ko su glavni afrički investitori?

Osim Kine, koja je na prvom mestu po ulaganju u Africi, zapadne zemlje su takođe prisutne kao investitori, ali glavni eksponent je, pre svega, Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Od bilateralnih aktera tu su Indija i na trećem mestu Rusija, koja je sve aktivnija. Od pre šest-sedam godina Rusija je duplirala svoju aktivnost u Africi, a ulaganja su povećali i Brazil, Japan i Turska, pogotovo u istočnoj Africi”, kaže dr Danilo Babić.

Na pitanje koliki su ekonomski potencijali afričkih zemalja, naš sagovornik odgovara da su ogromni, pre svega u prirodnim resursima.

“I tu ne mislim na naftu, zlato i dijamante, što ljudima prvo padne na pamet, već na te retke minerale i metale kao što su kobalt, litijum, uranijum, sve što sada ide u ove nove industrije. Drugi potencijal je to rastuće tržište i potrošačka snaga koja se javlja. U Africi je trenutno na snazi veoma živ i dinamičan proces integracija. Postoji ta takozvana kontinentalna zona slobodne trgovine, gde su afričke zemlje počele među sobom da potpisuju bezvizne režime. Takođe, treba pomenuti i veliku količinu radne snage koja se sve više obrazuje. Oni govore i engleski i francuski jezik, što je velika prednost”, smatra babić.

Kada je reč o političkoj stabilnosti i njenoj zavisnosti od ekonomskog razvoja, prema rečima našeg sagovornika tu postoji dvosmerna veza.

“To znači da bez političke stabilnosti nema ekonomskog razvoja, kao što ni političke stabilnosti nema bez ekonomskog napretka. Zašto je zemlja nestabilna, bilo koja na svetu? To se ne dešava samo zbog teške ekonomske situacije, već kada se pojavi odsustvo nade. Tada ljudi ne vide da će ikada biti bolje, a imate mladu populaciju koja je buntovna i željna promena. Definitivno će poboljšanje ekonomskih uslova i otvaranje novih radnih mesta podići i političku stabilnost u afričkim zemljama”, zaključuje Dr Danilo Babić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu (IMPP).

  • SUNCE

    24.10.2023 #1 Author

    Ako prestane zapad da ih eksploatise, što čini vekovima, svakako da imaju šanse da žive pristojno zahvaljujući prirodnim resursima’.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.10.2023 #3 Author

    Naravno,zna Kina i Rusija gde ce da ulazu…

    Odgovori

  • LEBRON

    25.10.2023 #4 Author

    Tesko

    Odgovori

  • Vale

    25.10.2023 #5 Author

    Afrika je dobro buduce trziste za Kinu

    Odgovori

  • MAJA

    26.10.2023 #6 Author

    To ji bilo dobro, ali sumnjam da je bas tako

    Odgovori

  • SENSEI

    26.10.2023 #7 Author

    U Africi se nazire razvoj srednje klase a u Evropi pad srednje klase

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...