Norveška postala glavni snabdevač

Cena gasa u Evropi najniža u poslednje dve godine

EU

17.1.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena gasa u Evropi najniža u poslednje dve godine Cena gasa u Evropi najniža u poslednje dve godine
Cene prirodnog gasa u Evropi stabilizovale su se na najnižem nivou u više od dve godine zahvaljujući obilnom snabdevanju i blagoj zimi. Tokom utorka... Cena gasa u Evropi najniža u poslednje dve godine

Cene prirodnog gasa u Evropi stabilizovale su se na najnižem nivou u više od dve godine zahvaljujući obilnom snabdevanju i blagoj zimi.

Tokom utorka prepodne megavat-sat gasa s rokom isporuke od mesec dana koštao je na referentnoj holandskoj digitalnoj platformi 29,70 evra.

Prve dva dana se spustio prvi put od početka 2022. godine ispod nivoa od 30 evra. Analitičari ističu relativno obilno snabdevanje ukapljenim prirodnim gasom iz uvoza i puna skladišta zahvaljujući blagoj zimi. U Nemačkoj su bila u subotu popunjena 83,80 odsto, prenosi Indeks, i dodaje da je Norveška postala glavni snabdevač

Početkom prošle godine cena mu je bila oko 79 evra po megavat-satu, da bi u oktobru nakratko prekoračila 57 evra kad je sukob u palestinskom Pojasu Gaze podstakao zabrinutost za snabdevanje. Otada beleži silazni trend.


U avgustu 2022. godine cena je dostigla 277 evra zbog smanjenog snabdevanja gasovodima iz Rusije. U međuvremenu, Norveška je postala glavni snabdevač Evrope gasom.

Tagovi
CENE GAS UVOZ

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...